У Терновиці відкрили найбільшу в Західній Україні сонячну електростанцію

На околиці села Терновиця Яворівського району, де колись був кар’єр із видобутку сірки, внаслідок чого землі стали непридатними для ведення сільського господарства, протягом року, в рекордно короткий строк, спорудили сучасну сонячну електростанцію «Енергопарк «Яворів».

 

Засновник групи енергетичних компаній, заслужений енергетик України Зіновій Козицький.

 

Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, директор ТзОВ «Енергопарк «Яворів» Максим Козицький, голова Львівської ОДА Олег Синютка перерізають стрічку.

 

Цей проект львівської компанії «Еко-Оптіма» має потужність 36 мВт. Після введення в дію другої черги виробленої електроенергії вистачило б для освітлення всього Яворівського району. Щороку електростанція генеруватиме 41,2 млн кВт/год електроенергії. Обсяг інвестицій становить 34 млн євро, з яких 70% — кошти Європейського банку реконструкції та розвитку. Наступного року заплановане введення другої черги, що збільшить потужність енергоострова до 130 мВт.
Відкриття сонячної електростанції відбулося під час роботи XVIII Міжнародного економічного форуму у Львові.
«Це надзвичайно важлива і тяжка праця, яку роблять прості люди. Це неоціненно важливий проект, яким Україна може пишатися. Львівщина сьогодні — лідер із залучення інвестицій, одна з перших у людському капіталі та альтернативній енергетиці», — заявив під час відкриття СЕС Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів. Він подякував родині Козицьких, яка заснувала і успішно розвиває групу енергетичних компаній, за важливі кроки на шляху до енергетичної незалежності країни.
Голова Львівської ОДА Олег Синютка високо оцінив діяльність компанії «Еко-Оптіма» і подякував її працівникам за невтомну працю.
«Найбільший на сьогодні острів зеленої енергетики є у нас на Львівщині. І ми обов’язково повинні залишатися першими, бо хто, як не ми, буде задавати тренд, хто, як не ми, буде започатковувати моду не тільки в зеленій енергетиці, а й в економіці України», — заявив Олег Синютка.
«Цей проект — один з найбільших в Україні, — розповів директор ТзОВ «Енергопарк «Яворів» Максим Козицький. — Першу чергу побудовано за 10 місяців. Забудовано 70 га, встановлено 135 тис. фотоелектричних панелей. Використано 2,5 тис. тонн металу. Прокладено 125 кілометрів кабелів. Це величезна робота. У 2019-му нас чекає друга черга».
Максим Козицький подякував Першому віце-прем’єр-міністру та голові ОДА за підтримку — щороку компанія «Еко-Оптіма» відкриває енергетичний проект. Він також висловив слова вдячності Європейському банку реконструкції та розвитку, Міжнародній фінансовій корпорації, які повірили в компанію і підтримують фінансово її проекти. Та найтепліші слова він адресував своїм працівникам, їхнім родинам, які добре роблять свою справу.
Після перерізання стрічки Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів та голова ОДА Олег Синютка оглянули СЕС та познайомилися з колективом, який забезпечуватиме її безперебійну роботу.
Яворівська СЕС входить до так званого енергоострова і позиціонує себе як найпотужніший енергетичний проект у Західній Україні.
Група компаній «Еко-Оптіма», які заснував заслужений енергетик України Зіновій Козицький, займається розробкою та впровадженням відновлювальних екологічно чистих джерел енергії в Західній Україні. Минулими роками побудувала три сонячні, одну вітрову та дві теплоелектростанції.

Богдан КУШНІР.
Фото автора.