Перший заступник Голови Верховної Ради України, Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко взяла участь у відкритті Veteran Hub — першого проекту для ветеранів та громадських організацій, які працюватимуть з українськими захисниками, інформує парламентська прес-служба.

«Повернутися з війни іноді важче, ніж узяти до рук зброю. Багато військовослужбовців мають посттравматичний синдром, психологічні розлади і шукають себе в мирному житті. Саме тому так важливо приділяти увагу їхній психологічній і соціальній реабілітації, допомагати в пошуку професії. Я вважаю дуже важливою цю ініціативу і дякую меценатам та ідеологам, які організували цей проект», — наголосила І. Геращенко в коментарі журналістам.
Проект Veteran Hub стане майданчиком для комунікації ветеранських та громадських організацій, які займаються проблемами ветеранів. У Veteran Hub планують проводити презентації, лекції, дискусії та реалізовувати проекти.
Відтепер українські ветерани, працівники сектору безпеки та оборони та їхні родичі матимуть свій майданчик, де зможуть централізовано отримувати соціальні послуги.
Окрім того, однією з важливих функцій Veteran Hub стане підтримка процесу їхньої адаптації та інтеграції до мирного життя. У Veteran Hub ветеранам надаватимуть психологічні консультації, допомагатимуть боротися з посттравматичними стресовими розладами, надаватимуть юридичну підтримку, консультуватимуть щодо отримання статусу учасника бойових дій, інших документів, допомагатимуть у професійній орієнтації.
У відкритті проекту Veteran Hub також узяли участь глава Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков, голова Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Олександр Третьяков, голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко та інші.
Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко також відвідала ХХ Міжнародну фотовиставку газети «День» в Українському домі. Цього року конкурс пройшов під назвою «Фото першої шпальти».
Фотоконкурс газети «День» — це 20 років фотоісторії, 129 фотовиставок у містах України, 809 нагороджених фотографів. Загалом у конкурсі взяли участь понад 3000 робіт від майже 185 учасників з різних областей України. Гран-прі конкурсу цього року було присуджено роботі під назвою «Сила справжніх» автора Олександра Хоменка з міста Бровари.
Політик ознайомилась із фотовиставкою, де було відібрано та представлено 280 світлин, що відображають найважливіші події 2018 року. І. Геращенко подякувала газеті «День», головному редакторові газети Ларисі Івшиній «за багаторічну, правильну і чудову традицію — фотовиставку, яка фіксує правду українського життя».
Серед представлених робіт багато світлин, присвячених подіям на сході України, українським військовим та волонтерам, ветеранам АТО/ООС, громадянам України, затриманим за політичними мотивами в РФ.
Ознайомився із представленими роботами й один з авторів світлин — фоторепортер «Голосу України» Олександр Клименко, який часто буває на Донбасі задля фіксації всіх актуальних подій.
Виставка працюватиме в Українському домі до 5 листопада.
Ірина Геращенко також узяла участь в урочистостях з нагоди 100-річчя заснування Національної медичної академії післядипломної освіти імені Платона Лукича Шупика (на знімку). Парламентарій зачитала вітання від Голови Верховної Ради України та подякувала колективу академії за фахову післядипломну підготовку наукових, науково-педагогічних кадрів та лікарів.
«Особлива подяка українським лікарям за їхню фантастичну роботу, які за останні 4,5 року врятували тисячі життів військовослужбовців, котрі отримали тяжкі поранення на Донбасі», — наголосила І. Геращенко.
Під час свого виступу Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях 
І. Геращенко зазначила, що, на жаль, Російська Федерація продовжує використовувати українську територію Донбасу як полігон для випробувань нових засобів організації ве-дення бою та нового озброєння.
«У лікарні імені Мечникова я спостерігала за професійною роботою наших лікарів, які показували грандіозний результат, рятуючи наших Героїв. У цьому є велика заслуга, зокрема, і колективу вашої академії», — наголосила 
І. Геращенко під час своєї промови.
В урочистостях також узяла участь заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко. Представників академії нагороджено відзнаками Верховної Ради України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.