Житель райцентру Захарівка Сергій Санатарчук уже п’ять років вирощує саджанці дуба й безплатно роздає їх усім, хто хоче озеленити територію.
Біля приватного будинку Санатарчука росте великий дуб. Щосезону дерево скидає на землю багато жолудів, які іноді самостійно проростають і з’являються саджанці. Чоловік вирішив використовувати посадковий матеріал з користю. Для цього він виділив на своїй присадибній ділянці невелику площу, де висаджує жолуді, доглядає за рослинами й одержує молоді дерева.
Два роки Сергій Санатарчук озеленював територію біля джерела в селі Краснопіль Захарівського району. Завдяки його старанням тут з’явилося майже 300 молодих дубів. Паралельно Сергій поширив у соцмережах оголошення про те, що безплатно роздає саджанці дуба. Усім, хто виявив бажання, висилав їх поштою.
У такий спосіб саджанці з’явилися на Закарпатті, в Миколаївській, Херсонській, Вінницькій областях і розповсюдилися населеними пунктами Одещини. Два тижні тому до Санатрачука звернулася родина із Захарівки, яка виявила бажання відновити парк у сусідньому селі Майорське. Сергій не тільки забезпечив сім’ю саджанцями дуба, а й сам взяв участь у їх висадженні. Так за один день у селі з’явилося 170 молодих дубів.
— Я вважаю, що подарунками природи потрібно не тільки активно користуватися, а й поповнювати її ресурси. Зверніть увагу, що коїться в лісових посадках останніми роками. Через високі тарифи на природний газ багато сімей переходять на опалення будинків дровами й нещадно знищують дерева. При цьому мало хто думає про те, що буде завтра, — зазначив С. Санатарчук.