Днями, перебуваючи у Стамбулі, відомий тернопільський аграрій та меценат Іван Чайківський отримав благословення від Вселенського Патріарха Варфоломія. Своїми емоціями та враженнями Іван Адамович поділився з читачами «Голосу України».

На знімку: Іван Чайківський і Вселенський Патріарх Варфоломій.

— Іване Адамовичу, коли ви більше хвилювалися: до зустрічі з такою знаковою людиною чи під час неї?
— Зустріч планувалася досить довго, і від того хвилювання тільки посилювалося. Особливо ми переживали вже у коридорах Патріархії. Але спокій і впевненість Патріарха передалися й нам. Варфоломій — дуже світла та чиста людина, від нього йде неймовірний позитив і випромінюється щирість. Він добре орієнтується в українських питаннях, правильно називає прізвища політиків, яких уже навіть ми почали забувати, добре розуміє, що в Україні зараз війна, і чітко знає з ким.
— Про що ви говорили із Вселенським Патріархом?
— Зі мною у складі делегації перебував мій давній друг, хлібороб із Хмельниччини Сергій Іващук. Ми просили Патріарха про молитву за мир в Україні та благословення для українців, зокрема аграріїв, і подякували за дар Хрещення. Наша розмова стосувалася різних моментів: майбутніх виборів Президента та парламенту, традиційності в сімейних стосунках, можливості продажу українського чорнозему, політичної ситуації довкола отримання Українською православною церквою автокефалії.
— У гості зазвичай ходять із подарунками. Чи дарували ви щось Патріархові?
— На наше прохання відомий художник з Бережан Олег Шупляк написав картину «Явлення Господа» у своєму стилі оптичної ілюзії. Цей мистецький шедевр ми подарували Варфоломію з нагоди 1030-ліття хрещення Русі-України. За цих 15—20 хвилин незабутньої зустрічі ми отримали неймовірний заряд енергії добра та благословення на гарні справи, на позитивні зміни в Україні.
— Що ще запам’яталося вам із цієї поїздки?
— Місто Стамбул вразило контрастністю. Сучасні технології та туристи з усього світу поєднуються з тисячолітніми пам’ятками історії, значна частина якої стосується і нас, українців-християн. Вражає храм Святої Софії, звідки князь Володимир хрестив Русь. Запам’ятався також храм Святої Ірини, де відбувся ІІ Вселенський собор (381 рік). До речі, під час нього було написано молитву, з якою людина починає своє християнське життя — Символ віри. Обидва храми нині мають статус музеїв.

Надія МИКОЛАЙЧУК.
Фото надано Іваном Чайківським.