«Листи щастя» про відключення газу напередодні опалювального сезону отримали понад три тисячі мешканців Херсонщини. Вони винні за блакитне паливо 1,6 мільйона гривень, але навіть перспектива залишитися із холодними батареями боржників не дуже й налякала. 

Після попередження борги погасив тільки кожен п’ятий, і лише на суму 215 тисяч гривень. Тож криза неплатежів дошкульно б’є по транспортувальниках палива, які через дефіцит обігових коштів неспроможні підтримувати своє господарство у нормальному стані. От і виходить, що в регіоні немає за що міняти понад двісті кілометрів сталевих газогонів, які експлуатуються понад сорок років, морально й фізично застаріле обладнання третини розподільчих пунктів тощо.
Хоча треба зазначити, що в енергетиків стан справ ще гірший. Приміром, ТЕЦ Херсона споживачі заборгували понад сто мільйонів гривень. Такі ж невтішні справи і в другого за значенням постачальника послуги з централізованого обігріву міста — КП «Херсонтеплоенерго». Енергетикам украй важко навіть створити запас матеріалів для ліквідації аварійних ситуацій. А про планову заміну поіржавілих підземних трубопроводів годі й казати — міняють сотні метрів, а потрібно десятки кілометрів. Тож «теплоносій» потрапляє не так у батареї, як у грунт: щойно дали тепло, а по вулицях уже струменять потоки гарячої води.