У неділю в Польщі пройшов другий (завершальний) тур виборів до органів територіального самоврядування: мешканці 649 гмін і міст обирали війтів гмін, бургомістрів і президентів міст.
Зокрема, до урн пішли мешканці п’яти воєводських (відповідники наших обласних центрів) міст — Кракова, Гданська, Кельце, Ольштина і Щецина — в жодному з них правляча партія Право і справедливість (ПіС) не змогла провести свого кандидата. Більш того, ПіС, програло у багатьох інших містах (для прикладу: Щецін, Радом, Ельбльонг, Новий Сонч, Мєлєц), та навіть там, де раніше мало своїх представників на мерських посадах, зокрема в містах Кельце, Сєдльце, Перемишль.
Ці результати лідер Громадянської платформи Гжегож Схетина поспішив назвати «червоною карткою для ПіС у великих містах» і «постановкою крапки над і» над результатом першого туру виборів (21 жовтня. — Ред.). «Шляхом мобілізації і високою явкою ми показали, що поляки хочуть захищати незалежність інституцій, незалежність ОТС». При цьому він наголосив, що ці вибори «підтверджують слушність рішення про інтегрування опозиції і формування широкого програмного блоку».
У ПіС визнали, що партія програла у абсолютній більшості великих і середніх міст. При цьому наголошують на необхідності диверсифікації: «якщо йдеться про безпосередні перегони — президентів і бургомістрів — то тут успіхів нема. Натомість ми просунулись, якщо йдеться про відсоток підтримки в окремих містах і часто представництво ПіС у міських радах». У керівництві партії аналізуватимуть цю проблему і «старатимуться також мешканцям великих міст представити, що добра політика нинішнього уряду, добра зміна, є доброю зміною також для них» — наголосив заступник міністра культури Ярослав Селлін. Вибори до ОТС він підсумував так: «Після двох турів виборів треба ще раз повторити основні факти: ПіС виграло самоврядні вибори 2018 р., виграло так, як нікому дотепер не вдавалося, а додатково реалізувало те, що хотіло реалізувати». Перш за все, партія влади хотіла мати більше впливу, якщо йдеться про владу у воєводських сеймиках і мати більше маршалків (глави регіональної влади, які, згідно з законодавством, є господарями воєводств. — Ред.). Якщо дотепер ПіС мало таку ситуацію лише в одному воєводстві, то «тепер ми виграли у дев’яти, у шести з яких можемо керувати самостійно» — констатували у партії влади.
Найбільшим розчаруванням результати самоврядних виборів стали для партії Кукіз’15, яка, попри подолання виборчого порога (5%) підтримки в загальнопольських масштабах, після перерахунку голосів на мандати, не матиме жодного депутата (їх в Польщі називають «радними») у воєводських Сеймиках.
Водночас Виборчий Комітет «Безпартійні самоврядці» з подібним відсотковим результатом матиме загалом 15 мандатів (у п’яти сеймиках). Слабшим результатом зміг «похвалитися» Союз демократичних лівих сил — 11 мандатів (на 17 менше, ніж в попередній каденції 2014-2018 рр.). Всупереч великим очікуванням і зайнятому третьому місцю за кількістю голосів в загальнопольських масштабах, найбільшим програшем з точки зору кількості депутатів, ці вибори дали Польській народній партії (ПНП) — 70 представників у сеймиках (проти 157 мандатів за результатами виборів до ОТС 2014 року). На другому місці Громадянська коаліція (у складі: Громадянська платформа, . Сучасна та Польська ініціатива) — 194 мандати (в попередній каденції Громадянська платформа самостійно мала 179 депутатів). За кількістю місць у сеймиках перемагає ПіС з 254 мандатами (на 83 мандати більше, ніж у 2014 р.).