У Сумах досі залишаються без централізованого опалення 15 багатоповерхівок. Усі обслуговує Котельня Північного промвузла. Про проблеми на цьому теплогенеруючому підприємстві розповідав «Голос України». Через борги за використаний газ котельню позбавили лімітів цього палива, а вона, у свою чергу, залишила без тепла та гарячої води десятки тисяч сумчан.

Як завжди, проблема підкралась до місцевої влади зненацька, тому керівникам області та обласного центру довелось докладати неабияких зусиль, аби її владнати. Якось владнали, але не скрізь і не повністю. На апаратній нараді у Сумському міськвиконкомі, що відбулась 5 листопада, керівник Котельні Північного промвузла Микола Жовтобрюх повідомив: у вищезгаданих 15 багатоповерхівках необхідно виконати деякі гідравлічні роботи. Зазвичай такі маніпуляції із мережами, запірною арматурою та іншим устаткуванням проводять задовго до початку опалювального сезону, але, як впевнились сумчани, із кожного комунального правила бувають прикрі винятки.
Окрім житлових будинків, мають місце і проблеми з теплопостачанням Сумської СШ № 22. Цей об’єкт гуманітарної сфери також обслуговує Котельня Північного промислового вузла. Його й інші заклади освіти та охорони здоров’я на позачерговому «опалювальному» засіданні міськвиконкому, яке відбулось кілька днів тому, було вирішено передати від КППВ більш стабільному теплогенеруючому підприємству — «Сумитеплоенерго». Саме із цим сумчани пов’язують задуху, що стоїть зараз у сотнях квартир. Аби «дотиснути» теплоносій до північних околиць міста, «Сумитеплоенерго» почало так інтенсивно «кочегарити», що мешканці 9, 10, 11 і 12-го мікрорайонів обласного центру змушені відчиняти вікна. Має місце й інша версія. Теплопостачальники «жарять на всю котушку», аби зідрати побільше грошей зі споживачів. Навряд чи хтось із останніх доведе, що «золотий» газ насправді використали на обігрівання повітря. Але відкриті вікна допомагають кволо, бо температура у квартирах все одно не опускається нижче 24 — 25 градусів. Про це навіть писати непросто, бо автор цих рядків мешкає в одному із вищезгаданих мікрорайонів, і піт капає з його чола на клавіатуру комп’ютера. Аби хоч не «закоротило»!
Сумчани, квартири яких «Сумитеплоенерго» перетворило на сауни, масово підписуються під електронною петицією до міської влади. Там зазначається: мешканці багатьох будинків скинулись грошима і придбали лічильники тепла та інше обладнання, аби регулювати температуру в помешканнях і не переплачувати за опалення. Однак «Сумитеплоенерго» опломбувало всі ці пристрої та засувки і заборонило їх навіть торкатися. І це — за умов надзвичайно дорогого газу, який «потягне» за собою неабияке подорожчання опалення, та за обставин, коли багато незаможних сімей з тих чи інших причин залишаться без субсидій. Такі сім’ї обов’язково будуть — хіба хтось у цьому сумнівається?
Сумчани пропонують оприлюднювати температуру теплоносія на вході до кожної багатоповерхівки на сайті, аби було видно, як у місті дотримуються опалювального режиму. Маючи такі дані, які «не горять», можна було б оскаржити рахунки теплопостачальника за надані послуги навіть через рік. Зараз, якщо ви завчасно не склали відповідного акта та не заручились кількома підписами під ним, ви нікому нічого не доведете. Навіть у Європейському суді із прав людини.
Від депутатів міськради земляки вимагають підготувати звернення до Верховної Ради, в якому ініціювати прийняття закону про зниження тарифів на житлово-комунальні послуги, якщо вони будуть неякісними. А неякісна послуга з опалення — це не лише така, коли у квартирі холодно, а й така, коли там від спеки нічим дихати.

Сумська область.