Напередодні проміжних виборів до Конгресу США, які відбулися вчора, Facebook заблокував майже 115 облікових записів користувачів на тлі застереження спецслужб про поширення фейкових новин іноземними особами. У соцмережі повідомили про необхідність подальшої перевірки приналежності заблокованих акаунтів до конкретної організації. Зокрема, йдеться про можливий зв’язок з російським «Агентством інтернет-досліджень», що діє в інтересах Кремля (так звана «фабрика тролів»), або іншою групою.
«Майже всі сторінки Facebook, пов’язані з цими акаунтами, ведуться французькою або російською, у той час як акаунти на Instagram (які теж належать Facebook. — Ред.) — здебільшого англійською», — йдеться у поясненні соцмережі, пише DW. Нагадаємо, діяльність «фабрики тролів» вже потрапляла в поле зору американських правоохоронних органів у зв’язку з можливим втручанням РФ у президентські вибори 2016 року.
За даними очільника політики кібербезпеки Facebook Натаніеля Глейхера, відомості щодо цих акаунтів надійшли з Федерального бюро розслідувань США в ніч на неділю, 4 листопада. «Американці повинні розуміти, що іноземні суб’єкти і, зокрема, Росія, продовжують намагатися впливати на настрої і сприйняття виборців за допомогою дій, спрямованих на розпалювання ворожнечі, зокрема через соціальні мережі», — йдеться в заяві федеральної влади, інформує Reuters.
Зазначимо, Facebook — не єдина соцмережа, що посилила заходи безпеки на тлі американських виборів. Минулого тижня адміністрація Twitter видалила понад 10 тисяч облікових записів, за допомогою яких в автоматичному режимі публікували повідомлення із закликами не голосувати на проміжних виборах у США.