Болгарський чорноморський курорт Сонячний берег уже кілька останніх років користується сумною славою Мекки алкогольного туризму. Улітку сюди з усієї Європи злітаються сотні любителів розслабитися за склянкою віскі, горілки, рому, джину й інших міцних напоїв. Тут вони в кілька разів дешевші, ніж у будь-якому місці континенту. Чому? Є думка, що алкоголь для барів Сонячного берега виготовляється в гаражах і підпільних винокурнях, тому він такий доступний.
Виявилося, що не тільки фальшивий алкоголь ллється ріками на цьому курорті. Нещодавно спецпрокуратура й управління МВС із боротьби з організованою злочинністю провели операцію з виявлення приватного монетного двору, де виготовлялися фальшиві євро та долари. Заступник головного прокурора Болгарії Іван Гешев повідомив, що в підвальному приміщенні СПА-готелю «Cantilena» розташовувалася добре законспірована друкарня, де й друкували валюту. Під час обшуку поліцейські вилучили на 11 млн 570 тисяч фальшивих євро й на 1 млн 900 тисяч підроблених доларів. Усі фальшивки були різного ступеня готовності до розповсюдження. Було затримано чотирьох осіб, підозрюваних у виготовленні підробок. Серед них і власник готелю, якого підозрюють у тому, що він є одним із найактивніших членів злочинної групи. Слідство тепер з’ясовуватиме, за які кошти він зводив СПА-комлекс і як йому вдалося отримати дозвіл на будівництво в «козирному» місці — усього за 100 метрів від моря.
«Ми встановили спостереження за злочинною групою ще в січні. Коли зібрали достатньо доказів, відкрили досудове провадження у вересні. І продовжували до закінчення туристичного сезону вести спостереження з використанням спеціальних розвідувальних засобів», — повідомив начальник управління з боротьби з організованою злочинністю Івайло Спірідонов.
За його словами, друкарня не працювала постійно, тому засікти її було не просто. Злочинці буквально впорскували фальшиві банкноти в обіг у різних місцях. Вони виявилися й у зарубіжних туристів, яким давали решту в деяких закладах Сонячного берега. Так Європолу вдалося з’ясувати, звідки в Європі з’явилися фальшиві євро. Івайло Спірідонов повідомив, що підпільну друкарню вдалося виявити при взаємодії з Європолом і «Secret Service».
Перед цим спецпрокуратура провела ще одну операцію, щоправда, уже далеко від Чорного моря. У Благоєвградській області було затримано п’ятьох учасників організованої злочинної групи, які займалися розповсюдженням і проникнення у торговельну мережу фальшивих грошей. Але вони не були пов’язані з підпільною друкарнею на Сонячному березі. За даними спецпрокуратури, ця злочинна група ввозила підроблені євро з Італії ще з листопада 2016 року. І продавали їх фарцувальникам у курортному місті Санданські й обласному центрі Петрич, який розташований на кордоні з Грецією та Македонією. Продавали на 20 відсотків нижче номіналу, зазначеного на підроблених банкнотах. Під час обшуку в автомобілі одного із затриманих поліція виявила 942 банкноти по 20 євро й 36 — по 50 євро. У квартирі його спільника вилучили ще 249 фальшивих банкнот по 20 євро й 153 — по 50 євро. Саме до таких дрібних банкнот рідко придивляються продавці магазинів у Греції. Якість «грошей», виготовлених в Італії, давала змогу «сплавляти» їх і в обмінних бюро Болгарії та Македонії.