Днями країна зустріла своїх героїв-спортсменів, котрі привезли із Сіднея, де відбулися чергові міжнародні змагання «Ігор Нескорених», заслужені нагороди. Там хлопці і дівчата, які дістали поранення і травми внаслідок участі у бойових діях, гідно виступили й представили Україну, яка вже п’ятий рік протистоїть російській воєнній агресії. 
Перші золоті медалі Україні у змаганнях цього року принесли капітан національної збірної Сергій Ільницький та Олександр Бєлобоков у веслуванні на тренажерах. А тепер українська відбіркова комісія «Ігор Нескорених» змушена провести додаткове розслідування щодо правомірної участі у міжнародних змаганнях ветеранів Олександра Бєлобокова. Причиною для розслідування стала медична довідка, викладена в соцмережі, в якій зазначено, що у «золотого» призера побутова, а не бойова травма. А це ставить під сумнів легітимність його участі в «Іграх Нескорених», де можуть виступати лише ті, хто дістав травми під час бойових дій.
Ще під час підготовчого періоду до участі української збірної у змаганнях у Сіднеї у волонтерів з’явилися сумніви щодо походження травми Олександра та його участі у бойових діях на сході нашої держави у 2014 році. Зі своїми припущеннями вони зверталися до Міністерства оборони, але тоді не надали жодних доказів.
Днями члени робочої групи з підготовки збірної України до «Ігор Нескорених-2018» у Сіднеї дали прес-конференцію, аби «обговорити ситуацію, яка склалася навколо включення до складу команди Олександра Бєлобокова». Як пояснила Оксана Горбач, координатор проекту «Ігри Нескорених» в Україні, в оргкомітеті є письмові свідчення бойової травми Бєлобокова. Вона зазначила: цього року до національних правил участі в «Іграх Нескорених» внесли деякі уточнення з огляду на особливості гібридної війни на Донбасі. Адже навесні 2014-го на захист країни стали добровольці, і, аби підтвердити участь у бойових діях, якщо немає відповідних документів того періоду, треба покази свідків, побратимів та командирів.

Торік були випадки, коли надані документи не відповідали дійсності, зазначила О. Горбач. Аби уникнути фальсифікацій, цьогоріч оргкомітет не тільки приймав документи, що підтверджують статус УБД, а й проводив персональне інтерв’ю з претендентом, під час якого розпитували про його бойове минуле та з’ясовували подальшу мотивацію. Також опитували свідків — побратимів, командирів...
В оргкомітеті стверджують: Бєлобоков надав довідку про свою участь у подіях 2014 року в секторі «М» від командира 8-го добробату Української добровольчої армії.
Проте він зазнав поранень у травні 2014-го, а УДА створено у 2015-му.
Цей незрозумілий момент пояснив Сергій Ільницький — капітан національної збірної України на «Іграх Нескорених-2018» у Сіднеї. Він каже: консультувалися з Дмитром Ярошем та командиром 8-го добробату і з’ясували, що це ГУР МО звернулося до них з проханням надати таку довідку Олександру. Мовляв, Бєлобоков виконував їхнє завдання. Але яке, де і за яких обставин зазнав поранень — не розголошується.
Сам спортсмен, який до травми професійно займався пауерліфтингом, назвав ситуацію «конфліктом на тлі травми». Він повідомив, що працював з компетентними органами, що його участь у бойових діях можуть підтвердити кілька осіб, зокрема волонтерка Марія Подибайло та «офіцери ЗСУ», яким він підпорядковувався.
Бєлобоков переконує: поранень зазнав саме під час виконання бойового завдання. Проте не може пояснити, де саме було завдання і яким вибуховим пристроєм йому травмувало руку.
«Ми проведемо додаткове розслідування. Я це обіцяю. Сашко, я клянусь, вибачиться перед добровольцями. А доки триватиме розслідування, він покладе свої медалі», — заявив на прес-конференції член відбіркової комісії збірної України на «Іграх Нескорених-2018», Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників АТО, які одержали поранення, контузію, каліцтво або інші захворювання під час участі в антитерористичній операції Вадим Свириденко.