Не таємниця, що прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас є непримиренним атеїстом. Навіть стаючи на посаду глави уряду в 2015 році, він порушив багаторічну традицію присягання на вірність народу та конституції на Євангелії. Він і його міністри вперше в історії країни склали цивільну присягу. Через це в 2017 році виконавчий орган влади Афона — Священний собор відмовив прем’єру у відвідуванні Святої гори. Ченці заявили, що можуть прийняти на Афоні Ципраса лише як звичайного громадянина, а не як главу уряду, який відмовився заприсягтися на Євангелії.
У Ципраса потім справді не налагодилися відносини із грецькою церквою, особливо в питаннях власності на нерухомість. Ця суперечка загострилася в жовтні й загрожувала вилитися в тривалий конфлікт. Але на початку тижня всі грецькі ЗМІ з радістю повідомили, що уряд і православна церква дійшли згоди у всіх спірних питаннях, а головне — владнали всі розбіжності з належності нерухомості. Про це заявили Алексіс Ципрас і архієпископ Грецької православної церкви Ієронім, виступивши у вівторок на одному із грецьких телеканалів. Вони повідомили про створення спільного фонду з управління та розвитку нерухомості, що нею володіють держава і церква, починаючи з 1952 року, а також тими активами, які церква добровільно передасть у його розпорядження. Доходи від нерухомості та витрати на її утримання сторони ділитимуть у рівних частинах.
«Сьогодні ми стоїмо перед історичною угодою, яка дасть користь двом сторонам. Наша мета — зміцнити автономію грецької церкви через визнання її ролі в суспільстві», — заявив Ципрас. Він також оголосив, що відтепер священнослужителі не одержуватимуть зарплату з держбюджету, на що витрачалося в рік понад 200 мільйонів євро, і не вважатимуться держслужбовцями. Тим самим церква буде остаточно відділена від держави. Але вона не кидає священнослужителів напризволяще. Уряд зобов’язався щорічно спрямовувати в церковний фонд субсидію в такому само розмірі, яку використовуватимуть як оплату праці священиків самі керівники церкви. За словами Ципраса, ця угода має бути схвалена Святим синодом і урядом, а потім затверджена парламентом.
Задоволення досягнутою домовленістю з урядом висловив і архієпископ Ієронім. «Цією угодою ми показуємо наше прагнення зробити крок уперед у взаємоповазі один до одного», — заявив глава грецької православної церкви. Але деякі грецькі священики не розділяють радості архієпископа. Вони висловили невдоволення тим, що їх позбавляють статусу держслужбовців, і заявили, що протистоятимуть цьому.