Перший шкільний дзвоник пролунав 6 листопада у новозбудованому корпусі початкової ланки Соловківської ЗОШ І—ІІ ступеня з угорською мовою навчання, що на Закарпатті.
Тепер 32 маленькі соловківчани, які раніше змушені були сидіти на уроках у другу зміну, навчатимуться у просторих і світлих класах за комфортних умов. Загалом у школі здобувають знання 68 учнів. Відкриття нового корпусу — довгоочікувана подія для всього села, в якому проживає понад 800 осіб. Тож учнів, учителів та мешканців села привітали виконувач обов’язків голови Закарпатської облради Йосип Борто, депутат облради Йосип Баторі, начальник облуправління у справах національностей та релігій Йосип Резеш, керівники району, спонсори і благодійники.
За словами директора школи Яноша Бакури, будівництво тривало півтора року, переважно за спонсорські кошти. Нині ж урочисто будівлю школи передали від нідерландського благодійного фонду «Метадідомі» у комунальну власність Ужгородського району, констатують у прес-службі Закарпатської обласної ради. 

Депутат Закарпатської обласної ради Йосип Баторі (ліворуч), представник благодійного фонду «Метадідомі» Якоб Копенал.

 

Під час святкового концерту.

Фото з сайту Закарпаття-онлайн.


Класи забезпечені сучасними партами, дітки матимуть змогу дивитися телепередачі та користуватися ноутбуками. До корпусу підведено водопостачання та водовідведення, на черзі — газопостачання. Згодом планують відкрити клас інформатики, а у старому корпусі — облаштувати спортивний зал. Навчання розпочнеться вже у грудні.
У вітальному слові Йосип Борто зауважив:
— Будівництво школи — це будівництво майбутнього. Радісно, що у нашому краї не лише не ліквідовано жодного навчального закладу, а навпаки — відкриваються нові. На Закарпатті панує стабільність та взаємоповага між представниками різних національностей.
Промовець також щиро подякував своєму колезі Йосипу Баторі, який бере активну участь у реалізації багатьох соціальних проектів, висловив сердечну подяку спонсорам та усім причетним до цього будівництва. І побажав, щоб у школі побільше було талановитих і успішних учнів. На завершення вручив відзнаки обласної ради представнику благодійного фонду «Метадідомі» Якобу Копеналу і депутату облради Йосипу Баторі.
Зі свого боку щасливі школярі привітали гостей віршами й піснями українською та угорською мовами, а також виступили з гарно підготовленою танцювальною програмою.

Василь НИТКА.