У прифронтовому селі Кримське після ремонту відкрито сільську амбулаторію, що стало великою подією для всієї області.

На знімку (зліва направо): стрічку перерізають голова Новоайдарської РДА Віктор Сергієнко, заступник голови Луганської ОДА Юрій Клименко та голова польового офісу Агенції ООН у справах біженців у м. Сєверодонецьк Іван Салєєв.

Фото автора.

Кримське — один із найпроблемніших населених пунктів у військовому сенсі. Обстріли тут бувають чи не щодня. І навіть у той час, коли жителі села зібрались на відкриття амбулаторії, росіяни обстріляли позиції українських військових із забороненої зброї. Від амбулаторії до лінії розмежування — приблизно 5 км, та гучна музика з нагоди урочистостей заглушила це бухкання, і свято не було зіпсовано. Лише потім, після його закінчення, почулось, як десь далеко за селом лунали автоматні черги. Селяни вже звикли до гуркоту різної зброї, можуть її розрізняти, отже, постріли з автомата їх не напружують.
Для мешканців Кримського нині важливою є будь-яка подія, що несе позитив, бо вони вважають це перемогою. Відбудували в селі зруйновані війною об’єкти — перемога, пустили соціальний автобус, заговорило українське радіо та показує українське телебачення — це теж велика перемога, до якої вперто йшли. І навіть те, що цього року в селі народилося двоє малюків, вважають хорошим здобутком. Отже, відкриття сільської амбулаторії сімейного типу після капітального ремонту — це теж переможна подія, яка стверджує прагнення налагодити мирне життя.
На день до лікаря звертається до 15 осіб. Оскільки в селі залишилися переважно люди старшого віку, болячки в них однакові — гіпертонія, склероз, аритмія, а ще багато суглобової патології. Певний час лікарю села Валерію Гриненку доводилося працювати в досить складних умовах. Сьогодні він радіє позитивним змінам, що відбулися в амбулаторії останнім часом: автономну котельню встановлено, вікна та двері замінено і головне — відремонтовано дах. У 2015 році під час обстрілу села двоповерховий будинок, де розташований медичний заклад, був місцями розбитий і залишився зовсім без даху. Всі ці роки приміщення стояло з тимчасовим покриттям, від чого амбулаторія мала великий клопіт, і врешті Агенція ООН у справах біженців взялася розв’язати проблему. Спочатку представники міжнародної організації планували перекрити дах тільки над амбулаторією, але потім порадилися і накрили новим шифером увесь великий двоповерховий будинок. Вартість цього проекту становила майже 20 тис. дол.
— У нас тепер тепло, бо цього літа поставили автономний котел. Райадміністрація допомогла. Восени нам пробили свердловину, тож сьогодні у нас є і своя вода. А ще нам поставлять нову сантехніку, раковини і зроблять теплий туалет, — розповідає Валерій Гриненко. — Забезпечення медикаментами у нас хороше. На невідкладну допомогу все, що нам потрібно, беремо щомісяця в Новоайдарі, в центрі первинної медико-санітарної допомоги, раз на два місяці певний асортимент медикаментів нам дає МКЧХ. З обладнання у нас є електрокардіограф, маємо інструменти для огляду вуха, робимо клінічний аналіз крові на цукор. Стаціонару немає, але ліжка, щоб пацієнт полежав, поки  йому ставлять крапельницю або роблять аналіз крові, є. Маємо також дві машини — «Ниву» та «швидку допомогу».
Коментуючи подію у Кримському, голова Новоайдарської РДА Віктор Сергієнко назвав амбулаторію «символом, який називається «Разом». І пояснив чому.
— Усе почалося з того, що торік за рахунок обласного і районного бюджетів ми придбали для медиків Кримського сучасний автомобіль. Потім у рамках акції «Схід і Захід разом» наші друзі з Рівненської області подарували амбулаторії сучасний німецький котел. Агенція ООН допомогла відремонтувати дах, а на ньому ще й встановлено сучасну апаратуру, яка дає можливість слухати на повний голос українське радіо. А ще разом з облдержадміністрацією ми подарували амбулаторії моніторингову систему. Оце я і називаю символом, коли ми разом робимо одну велику справу.
Відкриття відновленої амбулаторії загальної практики сімейної медицини у Кримському забезпечить якісне первинне медичне обслуговування майже 580 мешканців села.

Луганська область.

 

КОМЕНТАР

 

Заступник голови Луганської облдержадміністрації Юрій Клименко:

— На Луганщині лінія зіткнення простягається на 154 кілометри. У прифронтовій зоні розташовані 24 населені пункти з населенням понад 26 тис. осіб, у тому числі понад 4 тис. дітей. На цій території розміщено 8 сільських амбулаторій загальної практики сімейної медицини та 10 фельдшерсько-акушерських пунктів. У поточному році повністю взято під контроль населений пункт Катеринівка. Одним із перших наших завдань було відновити фельдшерський пункт. Потім ми зайнялись цим у Золотому-4 після того, як його визволили. Загалом ми відновили такі медичні заклади по всій лінії розмежування.
Для організації первинної медичної допомоги населенню на прифронтовій території та забезпечення його лікарськими засобами організовано роботу мобільних лікарських бригад. Так, у Попаснянському, Новоайдарському та Станично-Луганському районах діють бригади Міжнародного Червоного Хреста, «Лікарів світу», Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. М. Пирогова та районних центрів первинної медико-санітарної допомоги. Окрім медичної допомоги мобільні бригади забезпечують мешканців прифронтової території лікарськими засобами та предметами догляду за хворими.