Напружена ситуація на Донбасі, триваюча мілітаризація і порушення прав людини в окупованому Росією Криму, а також нагнітання напруження в акваторії Азовського моря та Керченської протоки стали головними темами виступу Президента України Петра Порошенка на саміті Європейської народної партії у Фінляндії, де він 7—8 листопада перебував з робочим візитом. Глава держави, як інформує його прес-служба, наголосив на важливості збереження та посилення санкційного режиму проти РФ та закликав рішуче засудити фейкові вибори 11 листопада на Донбасі, організ

П. Порошенко у виступі на Саміті Європейської народної партії наголосив на необхідності збільшення міжнародного тиску на російську сторону з метою звільнення українських політв’язнів. Він також відзначив, що 2019 рік стане визначальним і для України, і для ЄС. Одним з пріоритетних завдань буде спільна відповідь на втручання Москви у виборчі процеси. 

У рамках візиту глава держави зустрівся з Президентом Європейської народної партії Джозефом Долем, який підтвердив незмінну підтримку України на шляху зближення з ЄС, впровадження реформ та відсічі російській агресії. Лідери скоординували підходи до посилення політичного та санкційного тиску на РФ у зв’язку із запланованим проведенням незаконних виборів на окупованих територіях Донбасу, «повзучою анексією» Росією Чорного та Азовського морів, а також масовими порушеннями прав людини Росією на Донбасі та в Криму.
Відбулися переговори й з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском. У контексті підготовки до виборів в Україні та ЄС у 2019 році співрозмовники визнали необхідність посилення координації зусиль у протидії зовнішньому втручанню з боку РФ шляхом кібератак, дезінформації та підривної діяльності. За результатами зустрічі Д. Туск у Твіттер написав: «Якщо ти підтримуєш Путіна та атаки в Україні, якщо покриваєш агресора й не захищаєш жертву — ти не християнський демократ». Український лідер анонсував візит Туска у Київ на початку наступного року.
Також П. Порошенко провів перемовини з Президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером. Співрозмовники скоординували позиції щодо прискорення процедур, пов’язаних з наданням макрофінансової допомоги Україні. Про завершення виконання всіх шести умов для отримання нашою країною першого траншу допомоги (500 млн євро) український лідер говорив і з Віце-президентом Єврокомісії з питань євро та соціального діалогу, фінансової стабільності, фінансових послуг та Союзу ринків капіталу Валдісом Домбровскісом.
 Окрім того, відбулися переговори з Президентом Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо. Сторони відзначили високу динаміку двостороннього політичного діалогу. Порошенко, інформує його прес-служба,  подякував за відчутну допомогу Фінляндії у подоланні гуманітарних наслідків російської агресії на Донбасі.
Про консолідацію міжнародних зусиль для протидії подальшій агресії РФ йшлося під час перемовин із Прем’єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем.
У Гельсінкі відбулася зустріч глави держави й з Предстоятелем Фінляндської православної церкви Його Високопреосвященством Архієпископом Левом. Співрозмовники обговорили практичну підготовку до отримання Українською православною церквою Томосу.