Голова Верховної Ради Андрій Парубій (на знімку) став доповідачем під час міжнародної конференції високого рівня «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед».

Конференція тривала в столиці протягом двох днів у Дипломатичній академії імені Г. Удовенка при Міністерстві закордонних справ. У рамках заходу відбулося шість 90-хвилинних панелей, які проходили в інтерактивному дискусійному форматі. Серед учасників — провідні світові експерти, українські та міжнародні високопосадовці. Голова Верховної Ради виступив на панельній дискусії «Трансатлантичне співробітництво: консолідована відповідь на спільні загрози».

Виклик усьому вільному світу

«Коли ми говоримо про гібридні загрози, передусім маємо на увазі, що загроза, яка йде від Путіна й Кремля, спрямована не тільки проти України, а й проти всього вільно-го світу, — наголосив А. Парубій. — Коли чую на міжнародних дебатах про конфлікт між Україною та Росією, то завжди наголошую, що це спрощений і нав’язаний підхід — розглядати цю проблематику як регіональну або міждержавну». За словами глави парламенту, розпочавши агресію проти нашої країни, Путін кинув виклик усьому вільному світу і всій системі, на якій формувалася безпека в Європі та трансатлантичному просторі після Другої світової війни. Цей виклик глобальний за формою і суттю. «Уперше ми зіткнулися з ним ще тоді, коли російські танки зайшли на територію Грузії, — нагадав він. — Тоді теж багато хто казав, що це конфлікт між двома державами. Тоді не дали належної та адекватної відповіді на виклик, який став перед Грузією. Переконаний: якби світ зайняв більш жорстку позицію, ми не мали б агресії проти України». Для Путіна будь-яка дипломатія — це тільки заохочення до ще більш агресивних дій, переконаний Андрій Парубій. Він акцентував увагу на тому, що саме для запобігання таких дій нині створено Міжпарламентську асамблею «Україна—Грузія—Молдова». Весь світ має знати, що сьогодні російські окупаційні війська перебувають у наших країнах, наголосив політик. Він поінформував, що в понеділок відбудеться Міжпарламентська асамблея «Україна—Польща—Литва». «Наші колеги з цих країн як ніхто розуміють: якщо Путіна не зупинити тут, завтра його зелені чоловічки можуть з’явитися в інших країнах, які межують з Росією», — упевнений А. Парубій.

Не допустити реалізації енергетичної стратегії Росії

Ми звикли говорити про безпеку в мілітарному контексті і розглядати всі загрози передусім із цього ракурсу, зауважив глава парламенту. Він пригадав: коли був Секретарем РНБО, то подетально вивчав так звані наукові напрацювання, розроблені кремлівськими теоретиками у підготовці до гібридної війни. У них наголошувалося: один із ключових елементів відмінності гібридної війни від традиційної полягає в тому, що мілітарна складова в ній займає не ключову позицію. Цей аспект поступається інформаційному. Це війна не тільки за життя людей, а передусім за їхні серця та уми. Тому включаються всі засоби впливу, які виходять далеко за межі нашого традиційного уявлення про ведення бойових дій. Водночас Андрій Парубій висловив переконання в тому, що для нашої країни мілітарна складова є найбільшою проблемою, адже кожного дня на передовій наші люди гинуть від російської зброї та мін. Але ми усвідомлюємо, що для нас не менш важливою є інформаційна, гуманітарна, енергетична, економічна безпеки, а також кібербезпека. Нині бойові дії ведуться фактично одномоментно в усіх цих напрямках і не тільки проти України, підкреслив він.
Андрій Парубій нагадав, що наша країна стала свідком того, як Росія використовувала енергетичний шантаж, щоб змусити політичне керівництво держави приймати зовнішньополітичні рішення (проти НАТО і ЄС) через корупцію та вплив на перших керівників держави. Саме тому ми усвідомлюємо, що для нас енергетична безпека є надзвичайно важливим елементом. Але так само розуміємо, наскільки цей елемент є важливим для світу. Відтак закономірно, що українська держава в особі парламенту, уряду та Президента застерігає Європу від участі в проекті «Північний потік 2».
«Особисто я виходжу з ініціативою та позицією, що українська газотранспортна система (ГТС), яка нині є головним елементом транзиту, повинна мати платформу спільного використання з нашими партнерами, — сказав глава парламенту. — Зо-крема, з американськими колегами, які змогли б стати співучасниками управління — щоб ніколи і ніяк не допустити реалізації енергетичної стратегії Росії із взяття під контроль української ГТС».

Свобода слова є непорушною цінністю

Водночас Кремль здійснює дуже багато атак на інформаційному полі, — зауважив очільник законодавчого органу влади. «Багато хто з нас ще живе в парадигмі 80—90 років, коли вважалося, що свобода слова є непорушною цінністю, в яку ніхто не може втручатися, — зауважив він. — Але Кремль та Путін використовують найвище досягнення західної цивілізації для поширення свого впливу. Хто б міг подумати, що соціальні мережі, які вважалися одним із найвищих породжень вільного світу, стануть інструментом для атак та впливу на виборах у надпотужних державах, таких як США, Німеччина, Франція. Це нова реальність, в якій ми живемо і на яку повинні давати адекватну відповідь. Російські канали вже не елементи свободи слова, а інструменти масової атаки і пропаганди, що дуже часто передують військовим діям».
Викликом, який має об’єднати світ, на думку А. Парубія, також є питання кібербезпеки. Це необхідно для того, щоб не допустити втручання у вибори і у внутрішні справи наших держав. Не менш важливою є й гуманітарна безпека. Саме тому такі питання, як відстоювання української мови та церкви, як декомунізація, є передусім надзвичайно важливими елементами  безпеки.
«Увесь спектр у різних напрямах, в яких Росія намагається вплинути і на Україну, і на всі держави вільного світу, має дати нам одну ключову відповідь — на ці виклики ніхто не може відповісти самостійно, — підкреслив А. Парубій. — Ця загроза є глобальною і відповідь на неї має бути глобальна. Маємо усвідомлювати, що найбільш ефективним інструментом колективної безпеки світу є Північноатлантичний союз. Україна це розуміє дуже чітко». Ще два роки тому парламент на законодавчому рівні прийняв рішення, що НАТО є пріоритетом нашої зовнішньої політики. Тепер проголосовано перший етап змін до Конституції. Тільки спільна солідарність вільних країн світу може дати адекватну відповідь на загрози, які виходять від Кремля, переконаний Голова Верховної Ради. «Правда, що українські хлопці та дівчата на передовій захищають український кордон та незалежність, — сказав він. — Але маємо усвідомлювати, що вони захищають не тільки Україну, а й весь вільний світ. Ми здобуваємо небувалий досвід протидії гібридній агресії і гібридним атакам. І дуже часто наша країна потребує розуміння та підтримки в діях, які здійснюємо, захищаючи нашу незалежність».
Така підтримка набуває особливої ваги в рік, коли проходитимуть вибори. Усі усвідомлюють, яких зусиль докладатиме Росія, щоб вплинути на наші волевиявлення. Адже мета Путіна — не кілька районів у Донецькій та Луганській областях. Його мета — контроль і вплив на цілу Україну. Вирішальним на шляху до цієї мети стане використання кібератак та інформаційного впливу, прогнозує 
А. Парубій. Відтак він закликав наших партнерів до розуміння та підтримки, водночас подякувавши за підтримку, яку ми вже отримали від НАТО. «Маємо дуже тісну співпрацю з Парламентською асамблеєю НАТО, — зауважив політик. — Буквально в п’ятницю разом із Президентом Парламентської асамблеї відбуду на схід, у зону бойових дій, щоб вона на власні очі побачила, які звірства чинить російська армія проти Української держави». Андрій Парубій висловив переконання в тому, що НАТО є єдиною організацією, яка може дати відсіч російській агресії в усіх її проявах. А такі форуми та конференції, на його думку, дають можливість глибшого розуміння «і філософії, й суті Північноатлантичного альянсу і тих проблематик, які відбуваються в регіоні країн, які межують із Росією».
«Спільними зусиллями ми зможемо захистити нашу незалежність і можемо змусити агресора вивести війська з України, з Грузії та Молдови і добитися мирного неба над нашими країнами, — резюмував А. Парубій. — Щоб ми дбали не про безпеку наших кордонів, а про добробут громадян».

***

На Міжнародній конференції високого рівня «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед» виступив і Президент України Петро Порошенко. Він наголосив, що агресивні дії РФ проти нашої країни несуть загрозу всьому європейському континенту. Глава держави зауважив, що нині Україна стала східним флангом НАТО у захисті європейських, демократичних цінностей. «Очікую, що так звані фейкові вибори 11 листопада запустять запровадження нових санкцій та покажуть, що терпіння Заходу також не безмежне. Тепер час говорити не про послаблення санкцій проти Росії, а про їх посилення», — резюмував Президент. Серед засобів гібридної російської агресії Порошенко назвав інформаційні атаки, спроби дестабілізації ситуації всередині країни, енергетичний шантаж, повне ембарго і закриття ринків, агресивне нав’язування свого порядку денного через агентів впливу, через агентів у політичній, культурній, суспільній сферах, розпалювання соціальних конфліктів. Він зазначив, що нині інтегрована в Європу, економічно успішна і військово сильна Україна залишається головним стримуючим чинником від подальших агресивних планів Кремля. Український лідер нагадав, що наша країна не лише відновила і зберегла армію, а й продовжує оснащувати її передовим озброєнням. Нам вдалося економічно втриматися і скинути економічний зашморг Москви, бо частину гібридної війни становили ембарго, закриття транзиту, перекриття постачання газу. «Тому я вкотре повторюся, що, допомагаючи Україні сьогодні вистояти в цій війні, Захід інвестує не тільки в нашу, а й у свою безпеку, не тільки у наше, а й своє власне майбутнє», — наголосив він.

Надія СМІЯН.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут - www.golos.com.ua