Європейські та українські ЗМІ розмістили лист-звернення 69 членів Європарламенту та ще 20 політиків із держав-учасниць ЄС до канцлера ФРН Ангели Меркель із закликом змінити політику щодо німецько-російського газогону «Північний потік-2». Вони вважають, що, підтримуючи спорудження цієї лінії постачання вуглеводнів, Німеччина нехтує принципами солідарності та розколює Євросоюз.

Канцлера просять переглянути та змінити політику стосовно будівництва «Північного потоку-2», підтримати позицію Єврокомісії й Європарламенту, дати президенту Росії зрозуміти, що Німеччина підтримуватиме своїх партнерів по ЄС і Україну. Європарламентарії навіть «насварили» Ангелу Меркель: «Діючи короткозоро, Німеччина зневажає принципи солідарності ЄС. Ваш уряд не керується правильними пріоритетами, пані канцлер. Ми просимо: змініть курс».
Можна було б навіть поаплодувати європейським парламентаріям, якби «Північний потік-2» був лише на етапі обговорення доцільності його спорудження. Але, за повідомленням самої компанії-оператора Nord Stream 2 AG, котра реалізовує проект, а після й експлуатуватиме магістральний газопровід, уже прокладено перші 200 кілометрів труб цього маршруту, й сьомого листопада будівництво морської ділянки вийшло на проектну потужність. Загальна протяжність лінії становитиме майже 1200 кілометрів.
Водночас у Німеччині розпочато будівництво 480-кілометрового сухопутного відводу від газогону «Північний потік-2» EUGAL, який бере початок біля Грайсфальда, що на північному сході ФРН, де закінчується «Північний потік-2», а його кінцевий пункт — кордон з Чехією поблизу невеликого містечка Дойчнойдорф. Звідти російський газ транспортуватиметься до Чехії та Австрії — у розподільний хаб, звідки вуглеводні потраплятимуть до країн Південної і Східної Європи.
За словами оператора, проект реалізовується у повній відповідності з графіком, а для його завершення у встановлений термін задіяні 20 суден, котрі доправляють вантажі з двох трубопрокатних заводів на трубоукладальні судна.
Тим часом фахівці стверджують, що запуск цього газогону в експлуатацію збільшить залежність ЄС від «Газпрому», котрий уже постачає туди майже третину російських вуглеводнів. Україна у цьому разі втратить не лише доходи від їх транзиту, а й геополітичний важіль впливу.

Берлін.

Довідка

Енергетичний проект «Північний потік-2» передбачає спорудження двох ліній газогону потужністю 55 млрд. куб м газу щороку — від узбережжя РФ через Балтійське море до Німеччини. Він пройде через територіальні або виключно економічні зони країн, що розташовані вздовж берегів Балтики: Росії, Фінляндії, Швеції, Данії і ФРН. Усі країни, крім Данії, дали необхідні дозволи на його реалізацію, але в компанії заявили, що мають альтернативний варіант будівництва в обхід цієї країни.