Хорватія екстрадувала з Великої Британії хорватського магната Івіца Тодорича, засновника однієї з найбільших на Балканах фірми з виробництва продуктів харчування — «Агрокор». Його було оголошено у міжнародний розшук за підробку рахунків «Агрокору» з метою приховування величезних боргів — 58 млрд кун (7,8 млрд євро!). Його затримали у Великій Британії ще в листопаді 2017-го й лише через рік суд, вивчивши документи, надані Загребом, ухвалив рішення про екстрадицію.
Компаньйонам Тодорича вдалося врятувати промисловий концерн від банкрутства, підключивши до процесу особисті зв’язки з урядом і російський банк ВТБ, який сплатив більшу частину боргів «Агрокору». Віце-прем’єр Хорватії Мартіна Далич, яка займалася реструктуризацією боргів фірми та залучала кредиторів з-за кордону, навіть змушена була піти у відставку. Її звинуватили в конфлікті інтересів, а, якщо точніше — у відкаті, отриманому нею від кредиторів. Надто ласим виявився пиріг «Агрокору», в який Івіца Тодорич не докладав багато компонентів і потихеньку виводив активи фірми на рахунки в закордонних банках.
Тепер магната чекає суд у Загребі. Можливо, на лаві підсудних поруч із ним опиняться й інші керівники «Агрокору» і деякі його рятівники від банкрутства.