Незабаром у Карпатах розпочнеться гірськолижний сезон й очікується великий наплив туристів. Аби їх відпочинок на високогір’ї був безпечним, рятувальники гірської пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спецпризначення ДСНС Закарпаття проводять планові навчання: відпрацьовують навички з порятунку лижників та інших мандрівників у ймовірних екстремальних ситуаціях.

На знімках: під час навчань.

Фото облДСНС.

Днями такий захід відбувся на схилах полонини Гимба, що у селі Пилипець Міжгірського району. У навчаннях взяли участь рятувальники Ужгородської пошуково-рятувальної групи, до якої входять підрозділи Ужгородського, Вишівського, Мукачівського, Іршавського, Міжгірського та Нижньоворітського пошуково-рятувальних відділень. За сценарієм, інформують в облДСНС, відпрацьовувалася ситуація щодо порятунку туристів з крісельної дороги після аварійної зупинки підйомника. Під час навчань кожен рятувальник повинен був дістатися до людини, котра перебувала на крісельному підйомнику, та за допомогою спецобладнання спустити її на землю.
Це вже другі навчання підрозділів ДСНС перед початком зимового гірськолижного сезону. У жовтні аналогічні тренування відбулися на горі Драгобрат, де свою майстерність відпрацьовували рятувальники Рахівського та Тячівського районів.
— Закарпаття стає популярнішим серед туристів. Багато з них не знайомі з місцевим ландшафтом, тож губляться в горах, зазнають травм тощо. Тоді на допомогу приходять рятувальники Закарпаття, — коментує ситуацію начальник облуправління ДСНС Роман Гудак. — Такі навчання допомагають нашим бійцям поліпшити рівень боєготовності, підвищити згуртованість особового складу, його відповідальність, а також передати навички досвідчених колег молодшим.