Учора в Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення відбулася робоча нарада з представниками центральних органів виконавчої влади, Пенсійного фонду, ПАТ «Укрпошта» та профспілок. Дискутували навколо заяви «Укрпошти» про припинення доставки пенсій.
Місія «Укрпошти» в частині надання соціальних послуг суттєво недооцінена, наголосив перший заступник голови профільного парламентського комітету Сергій Каплін. «Ми можемо спиратися на якусь ринкову, стандартну для Європи парадигму відносин, і говорити про собівартість певних речей, але маємо чітко розуміти, що при цьому не має програти в якості надання таких адміністративних послуг український громадянин. І що це не має призвести до затримки виплати пенсій, не позначиться соціально-економічними наслідками і не призведе до розбалансування бюджету», — сказав народний депутат. Завдання робочої наради, за його словами, полягає в тому, щоб сформувати позицію для членів комітету, транслювати її для інших колег, «десь вирівняти й заспокоїти і зробити максимально конструктивним діалог для пошуку порозуміння». «Комітет завжди готовий виступати суб’єктом просування здорових ідей, майданчиком для пошуку компромісу та істини і генератором тих чи інших рішень, які б захистили платників податків, соціально незахищених і частково соціально захищених громадян», — акцентував С. Каплін.

Ігор Смілянський, генеральний директор ПАТ «Укрпошта».

 

Народні депутати Сергій Драюк, Наталія Королевська, Сергій Каплін.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут - www.golos.com.ua

 

Розпочинаючи дискусію, парламентарій оприлюднив таку інформацію: перший заступник генерального директора з фінансів «Укрпошти» у 2017-му в середньому за місяць отримував 543 тисячі 156 гривень. Заступник, який керує операційним блоком, — 508 тисяч, гендиректор — 329 тисяч гривень на місяць. Увесь перелік топ-менеджерів цієї фірми становить 32 позиції. Найнижча середня зарплата в ньому — 83 тисячі гривень на місяць. «Я керував великою корпорацією на Донбасі «Екологічний ресурс», яка мала велике виробництво, науково-дослідний інститут і філії майже в 20 містах України, — зауважив С. Каплін. — Прекрасно розумію топ-менеджмент і його побажання. Але це державне підприємство, якість управління на якому надзвичайно низька і це відчувається з того, як система працює на найнижчій ланці — ми всі буваємо на пошті. Політика підтримки подібних стандартів заробітних плат є абсолютно неприйнятною і дисонує із загальною ситуацією по країні. Є якісь періоди в державі, коли треба мати інші апетити і необхідно служити і віддавати, а не заробляти».
Генеральний директор ПАТ «Укрпошта» Ігор Смілянський не заперечує справді високих зарплат у керівництва підприємства, але каже, що компанія демонструє непогані показники розвитку. Стратегію розвитку «Укрпошти» розробляли спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку. Вона офіційно затверджена Міністерством інфраструктури. «Ми другий роботодавець у країні, — каже Ігор Смілянський. — У нас 75 тисяч працівників, 11,5 тисячі відділень. Коли я прийшов на посаду в липні 2016 року, у мережі було 11,5 тисячі відділень. Я відчуваю соціальну відповідальність і обіцяв протягом першого року не звільняти людей взагалі. І взяв на себе зобов’язання не скорочувати мережу, але вона повинна фінансуватися, бо більшість наших відділень збиткова». Середній темп зростання виручки «Укрпошти» до 2016-го становив 3,4 відсотка, каже її нинішній очільник, а інфляція тоді сягала 14 відсотків. Середній вік автівок, якими возили пошту, був 14 років, і 30 відсотків автопарку простоювали. 18 відсотків відділень не мали жодного комп’ютера. Починаючи із 2016-го, середній показник зростання виручки сягнув 20 відсотків. Лише на закупівлях «Укрпошта» заощаджувала 500 мільйонів гривень, а зарплати всього топ-менеджменту сягають 60 мільйонів гривень. «Якщо не враховувати пенсійний тариф, «Укрпошта» була б прибуткова на 490 мільйонів гривень, — стверджує І. Смілянський. — Враховуючи пенсійний тариф, ми збиткові».
Причину ситуації, в якій опинилася галузь, керівник «Укрпошти» пояснює так. З 2016 року суттєво збільшилася мінімальна зарплата, а пенсії залишилися фактично на тому самому рівні. До того ж кількість пенсіонерів зменшується. Якщо раніше листоноша обслуговувала 20 пенсіонерів, то тепер за більшу зарплату вона обслуговує менше пенсіонерів. Новий тариф на доставку пенсій насправді не новий, каже І. Смілянський. Він затверджений Міністерством інфраструктури і підтверджений Міністерством економіки в листопаді 2017 року. Але гроші на це тоді не заклали. Підприємство протрималося як змогло, каже його керівник, але цього бюджетного циклу знову нічого не закладено. «Вся ця історія саме через цей тариф», — резюмує він. І. Смілянський закликав законотворців прийняти проект закону № 6601, який може дати змогу «Укрпошті» заробляти.
«Не варто робити з «Укрпошти» бізнес-проект, — акцентувала під час дискусії голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Наталія Королевська. «Рекомендувала б рухатися в напрямку вирішення питань про те, чому «Укрпошта» не може легалізувати свій офіційний дохід і так збільшить прибуток, — сказала вона. — Але заробляти на доставці пенсій точно не можна. Окрім того, лякає тон, в якому висувають вимоги. Це мова шантажу і це не державна позиція».