В Івано-Франківську напередодні Міжнародного дня студента, який відзначатимуть 17 листопада, пройде Галицький бал.

Під час прес-конференції напередодні Галицького балу Лілія Борисевич (у центрі), Юрій Лозяк (ліворуч), Назарій Дюк.

Свято грації відбудеться 12 листопада в приміщенні Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка. Ініціатор та режисер дійства — заслужений працівник культури України, заступник декана філософського факультету Прикарпатського національного університету Лілія Борисевич. Вона каже, що незмінним залишається дрес-код: для дам — це бальна або довга вечірня сукня, для кавалерів — фрак, смокінг або костюм із краваткою чи метеликом. Залучають молодь з інших вишів. Щоразу зголошуються до участі представники різних вікових категорій: люди поважного віку та шкільна молодь.
Розпочали із проведення майстер-класів із танців. Основою всіх балів є брайль. Він подібний до хороводу. Навчитися легко. Допомагають у проведенні навчань хореографічні студії міста. Обов’язково будуть полька, вальси та інші бальні танці.
На Галицькому балу традиційно визначають номінації «Краща зачіска», «Кращий макіяж», «Краща пара» та «Княжна балу».
Звісно, підготовка до балу — не з дешевих. Як і його проведення. Лілія Борисевич згадує, що колись легше було залучити спонсорів. Бізнес міцніший був. На щастя, є незмінна підтримка від обласної та міської влади, адміністрації університету в особі ректора Ігоря Цепенди. Найвитратніша частина — оренда залу та робота естрадно-симфонічного оркестру. Добре, що завжди відгукується муніципальний колектив під орудою Валерія Чекериза. Грати цілий бал складно, бо, скажімо, на Віденському задіяно кілька оркестрів. Ведучими будуть Тетяна Осадчук і Тарас Василюк. Танцмейстер — Василь Васірук.
Своє мистецтво гостям Галицького балу даруватимуть чемпіонка світу із сучасної хореографії Вероніка Блінова, учні Івано-Франківської хореографічної школи та вихованці Школи Влада Ями, лауреати міжнародних конкурсів Микола Сисак та Лідія Васильків.
Щороку на балу є благодійна складова. Цьогоріч запросили дітей-сиріт і дітей учасників АТО. Шукали спонсорів, щоб допомогли з вбранням та зачісками, майстер-класами. Непросто, але вдалося.
Традиційно на бал дама приходить із бутоньєркою, яку прикріплює кавалеру на лацкан під час танцю. Тепер у Франківську нагадали про котильйони — такі книжечки із записами черговості танців.
Для пар є знижка на квитки. Але чимало роздають запрошень. Тож бал — то не заробіток, а пропаганда елітарного танцювального мистецтва. Такі заходи колись проводили на Галичині. Для молоді то був привід познайомитися, шукати собі пару, та й для старших — нагода вийти у світ. Цікаво, що колись на балах облаштовували навіть кімнати для породіль. Бо різні приходили гості. Натомість тепер залучають студентів-волонтерів, щоб займалися з дітьми, поки батьки танцюють. На балу треба дотримуватися певних правил етикету. Скажімо, зачіски в дам — лише з піднятим волоссям. Панує атмосфера елегантності, вишуканості.

Фото надано прес-службою Прикарпатського національного університету.
Підготувала наш власкор в Івано-Франківській області Людмила СТРАЖНИК