У четвер у Брюсселі за посередництва представників ЄС почалося нове коло переговорів між президентами Сербії та Косово. Вони відбуваються на тлі торговельної війни, яку оголосила Белграду Приштина, запровадивши 10-відсоткове підвищення мит на продукти харчування, що їх Сербія ввозить до країни.

Як повідомляють сербські ЗМІ, атмосфера за столом переговорів була дуже напруженою. Після закінчення першого туру переговорів президент Александр Вучич заявив: «Мені там не було комфортно. Не дуже хотілося починати нову розмову з Тачі, але краще вести переговори сто років, ніж воювати навіть один день. Це основна частина моєї роботи. Для Сербії мир дуже важливий. Ніщо інше з ним незрівнянне».
Хашим Тачі попереджав, що не очікує легкого діалогу, бо його сербський колега «дуже важкий співрозмовник, складний і водночас — такий, що «грузить». «Можу сказати, що волів би сісти за один стіл із чортом, ніж з Вучичем, який увесь свій потенціал, увесь державний арсенал Сербії використовує для того, щоб Косово не було самостійною державою та розпалося», — сказав він.
Президент Косово все-таки висловив сподівання, що переговорний процес завершиться виробленням угоди, яка відкриє шлях до визнання Косово незалежною державою п’ятьма країнами ЄС, що залишилися, членства в ООН і до чітких європерспектив для двох країн.
У четвер прем’єр-міністр Сербії Ана Брнабіч повідомила, що на черговому засіданні уряду було ухвалено рішення розіслати листи до урядів усіх країн усіх континентів з попередженням: нові дії Приштини загрожують миру та стабільності в регіоні, а також порушують усі міжнародні договори і регіональні ініціативи. Із усіх цих висловлювань і заяв випливає висновок — до вироблення угоди між Белградом і Приштиною дистанція величезного розміру.