У Франції завершуються заходи з ушанування пам’яті жертв та відзначення 100-річчя закінчення Першої світової війни. Кульмінація програми відбудеться 11 листопада у Парижі, де зберуться майже 80 глав держав та урядів. Раніше державний секретар при міністрі Європи та закордонних справ Франції Жан-Батист Лемуан повідомляв, що цього дня до французької столиці з візитом прибуде і Президент України Петро Порошенко. Поки що не відомо, чи заплановані в глави нашої держави двосторонні зустрічі, але зрозуміло, що центральна мета поїздки — участь у заходах з нагоди 100-ї річниці завершення Першої світової війни.

Серед інших лідерів на церемонії, що відбудеться біля Тріумфальної арки в Парижі, очікують на Президента США Дональда Трампа та Федерального канцлера ФРН Ангелу Меркель. Зазначимо, що Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр уже відвідав Францію 4 листопада та зустрівся із французьким візаві Еммануелем Макроном. Це і стало стартом офіційної восьмиденної програми меморіальних урочистостей до сторіччя закінчення Першої світової війни.
У Європі згадують війну, яка змінила світовий порядок і породила втрачене покоління. Церемонії (на знімку) відбуваються на низці полів битв тієї війни, в якій загинули сотні тисяч солдатів з багатьох країн під час протистояння між Центральними державами на чолі з Німеччиною і союзниками (Антантою) на чолі з Францією і Британією. 

У ході меморіальної програми французький лідер відвідав історичні місця битв на території 11 департаментів Франції у супроводі іноземних колег. Зокрема, на сьогодні запланована участь Макрона та Меркель у меморіальній церемонії в Комп’єнському лісі, за 80 км на північ від Парижа. Саме там, на Поляні перемир’я, вранці 11 листопада 1918 року було укладено угоду, яка поклала кінець більш ніж чотирирічним воєнним діям. Вона набрала чинності об 11.00. Історичний вагон французького маршала Фердинанда Фоша, де відбулося підписання цього акта, було спалено в роки Другої світової війни за наказом Гітлера. Тепер в Комп’єнському лісі встановлено ідентичний вагон цієї ж серії, в якому французькі реставратори відновили всі інтер’єри.
У дні пам’ятних заходів порядок на вулицях Парижа забезпечують понад 10 тисяч поліцейських.
Ювілей став ще одним приводом переосмислити події Першої світової війни та продемонструвати солідарність країн, які були по різні боки фронту. Окрему увагу було приділено архівним спогадам дітей «втраченого покоління», які пройшли випробування війною. Зокрема, на офіційних сторінках у Твіттері адміністрації французького президента, Єлисейського палацу, а також самого Макрона опубліковано дитячі листи та малюнки, надіслані мобілізованим татам (на знімку).

Перша світова війна 1914—1918 років спричинила загибель не менш як 16 мільйонів людей. Та історія і, на жаль, сучасність показують, що бажання тиранічної влади, мрії щодо загарбання чужих територій знову призводять до загибелі невинних людей та загрози формування нового втраченого покоління.

Фото зі сторінок у Твіттері Е. Макрона і Єлисейського палацу.