Споживчі ціни в Україні після зростання на 1,9 відсотка у вересні у жовтні збільшилися ще на 1,7 відсотка, а з початку року їх зростання становило 7,4 відсотка. Про це повідомила Державна служба статистики, додавши дані по інфляції. За її розрахунками, у річному вимірі в жовтні 2018 року вона підскочила до 9,5 з 8,9 відсотка за підсумками вересня.
За інформацією статистів, найбільше минулого місяця зросли ціни на сало, молоко і молочні продукти, хліб, яйця, макаронні вироби, продукти переробки зернових, масло, рис, рибу і продукти з риби. Також на 2,3 відсотка збільшилася вартість алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Зафіксовано й зростання тарифів на воду, електроенергію, газ та інші види палива. А ось серед продуктів, які подешевшали, Держстат згадує цукор — мінус 2,3 відсотка та фрукти, які, за даними відомства, впали у ціні на 4,6 відсотка.
Нагадаємо, нещодавно Нацбанк підвищив прогноз інфляції на кінець 2018 року до 10,1 відсотка з 8,9. Як пояснюють у прес-службі банкового регулятора, на її зростання вплинули підвищення світових цін на нафту, збільшення заробітних плат в Україні і розширення споживчого попиту. У липні НБУ прогнозував, що до кінця наступного, 2019 року, інфляція знизиться до 5 відсотків, але тепер очікують, що вона становитиме 6,3 відсотка. Досягнення середньострокової цілі в 5 відсотка прогнозується до кінця 2020 року.