У Луганській області запрацювала веб-базована платформа для профорієнтаційної роботи «Моя професія: консультаційна мережа». Державний центр зайнятості розробив спеціальні методики, які засновані на діагностиці та зіставленні трьох основних чинників професійного навчання та самореалізації людини. Це професійна мотивація, визначення розвитку IQ, а також психологічні особливості людини. Фахівці вважають, що саме в області перетину цих трьох чинників і розташована сфера успішної професійної самореалізації індивідуума. Сьогодні Луганський обласний центр зайнятості зареєстрував понад 190 осіб, які хочуть пройти таке тестування.
Практично це має такий вигляд. За допомогою спеціальної комп’ютерної програми людина проходить перший тест і дає важливу інформацію про свої професійні інтереси та цінності. Після цього програма формує перший перелік рекомендованих професій. Наступне завдання — пройти тест на інтелектуальні якості. Для цього знадобиться хвилин 80. Далі програма формує другий перелік рекомендованих професій. І третій тест доповнює вже наявну інформацію, визначаючи, наскільки «комфортна» для людини майбутня професія.
Сумарний час проходження тестів становить майже три години, але його можна пройти і в онлайн-режимі. До того ж безплатно. Така можливість є в кожного жителя області віком від 14 до 60 років. Після проходження тестів людина отримує комплексний звіт з рекомендованими професіями і загальним прогнозом ефективності професійної самореалізації. Його можна використовувати як так звану дорожню карту під час визначення професії.

Луганська область.