Нещодавно правозахисний центр «Жінки Донбасу», що працює по обидва боки лінії розмежування і є активним учасником міжнародного проекту «Жінки за мир на Донбасі», провів опитування 180 осіб віком 15—17 років, які живуть на непідконтрольній території регіону. Метою цього дослідження було з’ясування одного питання: чи мають вони український паспорт? Така цікавість має досить серйозне підґрунтя. Як показують останні підсумки ЗНО, кількість випускників із непідконтрольної частини області, які бажають навчатися в українських вузах, показово не росте і, можна сказати, навіть лякає своєю перспективою. У чому справа?

Нещодавно правозахисний центр «Жінки Донбасу», що працює по обидва боки лінії розмежування і є активним учасником міжнародного проекту «Жінки за мир на Донбасі», провів опитування 180 осіб віком 15—17 років, які живуть на непідконтрольній території регіону. Метою цього дослідження було з’ясування одного питання: чи мають вони український паспорт? Така цікавість має досить серйозне підґрунтя. Як показують останні підсумки ЗНО, кількість випускників із непідконтрольної частини області, які бажають навчатися в українських вузах, показово не росте і, можна сказати, навіть лякає своєю перспективою. У чому справа?
Одну з причин такої ситуації пов’язують із відсутністю у молоді окупованої території українського паспорта. Як виявило дослідження, за роки російської агресії цей документ отримав лише кожен четвертий учасник опитування. Решта або не замислювалася над цим, або послухалася своїх батьків. Зрозуміло, що в 14 років дитина ще не готова приймати такі рішення, отже, її долю вирішують батьки. А вони, як з’ясувалося, найчастіше не можуть оформити своїй дитині український паспорт через матеріальні труднощі сім’ї. І це зрозуміло, якщо врахувати складнощі, які супроводжують цей процес.
У найближчому від Луганська українському населеному пункті Станиця Луганська відділення міграційної служби немає, отже, для оформлення та отримання українського паспорта батькам (принаймні, одному з них) треба вести свою дитину вглиб області. Щоб, наприклад, дістатися до Сєверодонецька, маршрутнику за двох потрібно заплатити 500 грн і назад, відповідно, скільки ж. У підсумку лише на одну дорогу потрібно витратити 1000 грн. У пункті призначення доведеться ночувати і, судячи з усього, не одну ніч, отже, треба розщедритися на житло. Це десь мінімум 500 гривень, плюс харчування. За найскромнішими підрахунками одна поїздка на двох стане у 2000 грн. Причому це тільки здати документи. Днів через 30 потрібно приїхати за паспортом і витратити ще стільки ж, а може, й більше.
Якщо батьки працюють у бюджетних організаціях «ЛНР», то у них виникають проблеми іншого характеру, оскільки їх виїзд в Україну, м’яко кажучи, тамтешня влада не вітає в принципі. Ще гірша ситуація, коли батьки працюють у так званих державних органах. Вони взагалі невиїзні, і в цьому разі дитина може потрапити на територію України тільки в супроводі довіреної особи. Але для отримання паспорта підлітка зобов’язані супроводжувати виключно батьки. Ні бабуся, ні дідусь, ні інший родич у цьому разі їх не замінять. Крім того, будемо відверті, окремі батьки з сепаратистськими поглядами не бачать сенсу в отриманні українського паспорта, бо майбутнє своїх дітей пов’язують із Росією. Ще одна причина полягає в тому, що люди в принципі не володіють ситуацією: куди звертатися за українським паспортом, які існують правила і вимоги і які потрібні документи? Відсутність такої інформації, на жаль, також стримує дії батьків у цьому напрямі.
Ці та інші проблеми були розглянуті на засіданні комісії з питань освіти, культури, спорту, сім’ї та молоді Громадської ради при облдержадміністрації. Ішлося про те, як можна оптимізувати процедуру отримання українського паспорта неповнолітніми особами з непідконтрольних українській владі територій. Пропозицій з боку учасників засідання було багато, але певну їх частину представники Міграційної служби не прийняли як ті, що не відповідають вимогам законодавства. Зокрема, пропонувалось організувати прийом документів неповнолітніх для отримання українського паспорта просто на контрольному пункті в’їзду-виїзду «Станиця Луганська». Але з’ясувалося, що для цього потрібен спеціально обладнаний і захищений офіс. З другого боку, за повідомленням заступника начальника управління Державної міграційної служби у Луганській області Олександра Церковного, безпосередньо у Станиці Луганській найближчим часом планується відкрити територіальне відділення міграційної служби. Наразі вже тривають ремонтні роботи приміщення поліції, яке було зруйноване під час масованих обстрілів. Отже, перспектива мінімізувати проблеми, пов’язані із отриманням першого паспорта громадянина України дітьми з непідконтрольних територій, є. Доки триває ремонт, в управлінні Державної міграційної служби в Луганській області думають над тим, як прискорити процедуру отримання паспортів дітям із непідконтрольних територій.
На жаль, багато питань, пов’язаних з отриманням українського паспорта неповнолітніми з окупованої території, область не може вирішити сама. Тому члени Громадської ради вирішили також звернутися до керівника Державної міграційної служби України, Командувача Об’єднаних сил і міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб із проханням внести зміни до нормативно-правових актів, що регламентують порядок отримання паспорта громадянина України неповнолітніми особами. Йдеться про можливість подачі документів на отримання паспорта без обов’язкової присутності одного з батьків, зокрема, в присутності інших осіб, які мають довіреність від батьків. Крім того, члени ради пропонують внести зміни до наказу штабу Об’єднаних сил щодо пропуску через контрольні пункти в’їзду-виїзду дітей із батьками, чий статус підтверджений або рішенням органу місцевого самоврядування, або розпорядженням голови районної державної адміністрації. Нині тут існують неузгодження. А департамент масових комунікацій облдержадміністрації нині думає, як зробити більш доступною інформацію про те, що неповнолітні жителі тимчасово окупованої частини області, кому виповнюється 14 років, претендують на отримання українського паспорта.

Луганська область.