Хлопці, які стоять на передовій, захищають не тільки країну, а й увесь цивілізований світ

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій та Президент Парламентської асамблеї НАТО Раса Юкнявічене минулої п’ятниці відвідали Донецьку область, зокрема КВПП «Гнутове», де відповіли на запитання журналістів.
Зокрема, торкаючись питання щодо проведення виборів на непідконтрольних територіях представниками «ДНР» і «ЛНР», А. Парубій назвав «великою трагедією те, що такі факти можуть існувати в українській державі. Що люди є заручниками кремлівського режиму і бойовиків». За його словами, у людей дуже часто немає іншого вибору, як намагатися законослухняно виконувати ті чи інші вказівки.
Голова парламенту нагадав, що «у 2013 році на тимчасово окупованих територіях за один пост про Україну могли розстріляти, за український прапор — затягнути у підвал і там знищувати». І тому він, за його словами, «поступив би безвідповідально, якби закликав людей до активних дій». «Це — справа влади, це — справа держави не допускати таких прецедентів на своїй території, але звичайно краще — не брати участь у цьому фарсі, бо він не має жодного відношення до виборів, до демократії та волевиявлення, — сказав він. — Коли під дулами автоматів відбувається якесь голосування, воно може формально називатися голосуванням, але до виборів та демократії не має ніякого відношення».
Раса Юкнявічене також засудила проведення фейкових виборів на тимчасово окупованих територіях та закликала їх не визнавати. «Це час, щоб засудити те, що робить інша сторона — це так звані «фейкові» вибори, які не визнає жодна демократична країна і також ПА НАТО», — сказала вона.
Президент ПА НАТО привселюдно відзначила роботу української делегації на чолі з Іриною Фріз: «Це одна із кращих делегацій, яку ми бачили в ПАРЄ, і ці люди обстоюють інтереси своєї країни, щоб усі дізнались про Україну».
Голова Верховної Ради під час спілкування з представниками ЗМІ висловив захоплення сміливістю Раси Юкнявічене. «Я, перш за все, хочу подякувати їй за цю відвагу і мужність, що вона дала згоду приїхати і побачити на власні очі кордон між вільним світом і російською імперією, яка намагається і сьогодні робить усе можливе, щоб поширити свій вплив, — сказав він. — Адже це кордон, який розділяє цивілізацію євроатлантичну і цивілізацію, яку сьогодні представляє російська імперія».
За словами глави парламенту, і для НАТО дуже важливо розуміння середовища цієї боротьби, яку веде Україна: «Хлопці, які стоять на передовій, захищають не тільки Україну, а й увесь цивілізований світ». Він нагадав, що пані Раса з Литви, і тому вона усвідомлює, наскільки важлива для інших європейських країн та боротьба, яку веде наша країна.
Андрій Парубій підкреслив, що «Україна йде сьогодні дуже чітким шляхом до інтеграції в ЄС, і одним із стратегічних завдань нашої держави є членство в НАТО». Він також наголосив на закономірності того, що Верховна Рада України прийняла зміни до закону про засади внутрішньої та зовнішньої політики, де передбачила, що НАТО є одним із ключових наших пріоритетів. «Нині ми ввійшли в етап, коли на рівні Конституції вносимо зміни, щоб закріпити наш шлях до НАТО», — сказав Голова Верховної Ради.
Цього самого дня учасники поїздки оглянули командний пункт у селищі Широкиному, роботи українських військових саперів неподалік лінії розмежування та ознайомились із діяльністю КПВВ «Гнутове».
Водночас А. Парубій повідомив, що після візиту до України пані Раса летить до Вашингтона, де матиме зустрічі високого рівня, на яких говоритиме про побачене на Донбасі. «А після цього, наступного тижня, пані Раса головуватиме на щорічній Парламентській асамблеї НАТО у Галіваксі в Канаді, де також говоритиме про Україну», — сказав глава парламенту і подякував союзникам із НАТО і особливо пані Расі «за важливу символічну підтримку України».
Своєю чергою, Президент Парламентської асамблеї НАТО відзначила роль України для безпеки Європи та євроатлантичного простору. «У першу чергу скажу, що я пишаюся тим, що мій візит як Президента ПА НАТО — на передову лінію, де ви захищаєте український народ, Україну від агресії РФ. Я хочу вам подякувати за захист свобод усієї Європи», — сказала вона.
Раса Юкнявічене наголосила, що в Литві дуже сильно це відчувають: «Я хочу поклонитися понад десяти тисячам людей, чоловікам і жінкам, які загинули під час цієї агресії Росії проти України. І ми вдячні всім тим, хто зупинив ці збройні сили тут і вони не змогли пройти далі». Вона також привітала всіх з тим, що у 2020 році відбудеться сесія ПА НАТО в Києві. «У ПА НАТО українське питання стоїть на дуже високому рівні, багато дискусій із цього приводу. І ми єдині в тому, що Крим і східні області — це невіддільна частина України. У нас немає жодних сумнівів, що це війна РФ проти суверенної держави України і у нас немає такого слова, як «криза в Україні», бо це якраз таки війна», — сказала вона.
У складі делегації також відвідали Донецьку область народний депутат, голова Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз, голова комітету з питань цивільного виміру безпеки Парламентської асамблеї НАТО Андріус Авізіус.
Під час робочої поїздки Голова Верховної Ради України та Президент Парламентської асамблеї НАТО також взяли участь у робочій нараді за участю заступника начальника Генерального штабу ЗСУ, командувача об’єднаного оперативного штабу ЗСУ генерал-лейтенанта Сергія Наєва.

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.