Судді зазвичай не люблять писати вирок — тривале й марудне це заняття: треба скрупульозно і точно сформулювати кожен пункт обвинувачення з посиланнями на статті закону, пункти й підпункти кримінального кодексу. Тут будь-яка помилка або неточність може слугувати підставою для опротестування вироку. Текст цього документа читають і перечитують багато разів, звіряючи з нормами права.
Не знаю, як важко давалося складання вироку суддям так званого «народного трибуналу» фейкової «ЛНР», але, думається, робота була нелегка. І не тільки тому, що судили на цьому саморобному трибуналі перших осіб України. Непросто було сформулювати обвинувальну частину вироку, оскільки ці та інші «обвинувачувані» виконували свій службовий обов’язок. Головний пункт обвинувачення каже, що обвинувачувані під час воєнних дій на Донбасі сприяли масовій загибелі 
військовослужбовців і мирних громадян.
Факт загибелі тисяч людей ніхто не заперечує, але от чому почалися воєнні дії? Причина відома: купка сепаратистів за активної підтримки Росії вирішила добиватися переходу під юрисдикцію Росії.
Але загальновідомо, що священний обов’язок будь-якого уряду будь-якої країни — всіма доступними засобами боротися за єдність держави. І якщо можна в чомусь звинуватити український уряд, то тільки в тому, що він боровся за захист країни неактивно й невміло, внаслідок чого колаборанти захопили значну частину Луганської і Донецької областей.
І війну розв’язали аж ніяк не П. Порошенко, О. Турчинов, А. Аваков та інші керівні особи України. А всілякою зброєю, включаючи танки, гармати, системи «Град», «Ураган» та інші, їх у достатній кількості забезпечила Росія. Пропагандистська байка про те, що танки й гармати сепаратисти захопили у ЗСУ, звучить навіть не смішно... Припустімо, що так, але звідки для них беруться снаряди, а для стрілецької зброї — незліченна кількість патронів? З Росії, звичайно, тут і ворожити нічого.
Але повернемося до фейкового трибуналу. За уважного читання всі його звинувачення можна обернути проти керівників «ЛНР» і «ДНР» та їх кремлівських кураторів. Здається, трибунал все-таки відбудеться, але як обвинувачувані будуть ті, хто намірився відторгнути частину України.

І робота цього майбутнього трибуналу буде полегшена тим, що вирок не треба буде писати заново, буде потрібно тільки замінити в списку прізвища обвинувачуваних на тих, хто на догоду кремлівським заступникам приніс Донбасу величезні людські жертви і руйнування.

Донецьк.

Рис. Віктора СТАРОВА.