З 1 січня 2019 року Румунія має прийняти від Австрії естафету піврічного головування в Європейському Союзі. Але в понеділок президент Румунії Клаус Йоханніс заявив, що країна не готова до цього, і вкотре закликав уряд соціалістів піти у відставку. На думку президента, ситуація в Румунії «зійшла з рейок», тому постала гостра «політична необхідність у зміні уряду».
Спроби правлячої коаліції взяти під контроль судову систему, виправдати корупціонерів і хабарництво чиновників він назвав «нещасним випадком з румунською демократією». Фактично урядом керує не Віоріка Денчіле, а Лівіу Драгня, який є лідером Соціал-демократичної партії, що перемогла на останніх парламентських виборах. Через умовне покарання за крадіжку голосів та інші махінації під час виборів він не може бути прем’єр-міністром, тому висунув на цю посаду Денчіле. Як вважають румунські експерти, її роль у керівництві урядом дуже маленька. А всі важливі рішення ухвалює Драгня.
Ось чому, на думку президента, головування Румунії в Європейському Союзі може бути провальним. Раніше в Брюсселі гостро засуджували дії уряду Румунії з реформування судової системи й настійливо радили не підпорядковувати суддів і прокурорів владі. Але до порад у Бухаресті не прислухалися, хоча народ виступав проти цього й заохочення хабарників та чиновників, що зловживають службовим становищем. Чи почують в ЄС новий сигнал тривоги, який надсилає президент Румунії?