У Македонії вже п’ятий день розшукують екс-прем’єра й почесного голову опозиційної партії ВМРО-ДПМНЄ Николу Груєвскі. 
Після того як суди всіх інстанцій відмовили у відтермінуванні відбування дворічного тюремного покарання, він минулої п’ятниці по обіді повинен був добровільно з’явитися до в’язниці. Десятки македонських журналістів цього дня зібралися в Скоп’є біля в’язниці «Шутка», щоб зняти, як колись найвпливовіша людина в країні входить у тюремні ворота. Однак очікування було марне.
До пошуків майбутнього в’язня підключилася поліція. Кілька разів наряди поліції приїжджали до будинку Груєвскі, але його дружина Боркіца категорично заявляла, що її чоловіка немає у Скоп’є. Мобільні телефони екс-прем’єра вимкнено, а в соціальних мережах, активним користувачем яких є Груєвскі, він з’являвся 4 дні тому. Згідно з македонським законодавством колишньому главі уряду як носієві важливої інформації належить особиста охорона. Але ніхто з охоронців також не має припущень, де перебуває їхній клієнт. Екс-прем’єр відпустив їх додому й відтоді не викликав.
Кримінальний суд у Скоп’є оголосив Груєвскі в розшук та дав дозвіл на проведення обшуку не тільки в його будинку й на дачі, а і в офісі партії ВМРО-ДПМНЄ. У понеділок її лідери скликали на екстрене засідання, яке тривало 14 годин, членів виконавчого комітету. Що обговорювалося, поки не відомо, але ВМРО-ДПМНЄ виступила з різким осудом кримінального переслідування екс-прем’єра і міністрів його уряду та заявила: «Груєвскі є жертвою політичного переслідування». Поліції у понеділок удалося оглянути всі автомобілі в підземному паркінгу офісу ВМРО-ДПМНЄ. Зрозуміло, що в жодному з них екс-прем’єра не було. 
Його адвокат Димитр Дангов також заявив, що й гадки не має, де може перебувати клієнт. Він повідомив журналістам, що в Груєвскі немає права оспорювати у Верховному суді рішення Кримінального, тому апеляцій він не подаватиме, але використовуватиме для захисту всі інші правові можливості.
За цією грою екс-прем’єра в хованки з правосуддям нині з інтересом спостерігає вся країна. Нинішнього прем’єра Зорана Заєва журналісти навіть наполегливо почали запитувати: «Невже Груєвскі спробує втекти з країни й уникнути покарання?» У вівторок Заєв прийшов на телеканал МРТВ, щоб відповісти на це запитання та інші, пов’язані із внесенням поправок до конституції. «Не вірю, що пан Груєвскі дозволить собі щось подібне», — заявив він. І додав, що в Груєвскі рішенням суду вилучено паспорт, тому переховуватися за кордоном буде важко.
Нинішній лідер ВМРО-ДПМНЄ Християн Міцковскі назвав усю цю історію з розшуком свого попередника «дешевою виставою, що розігрується владою». «Не вводьте в оману людей і не обвинувачуйте ВМРО-ДПМНЄ в тому, чого вона не робила (не переховувала екс-прем’єра. — Ред.). Хіба вам невідомо, де перебуває Груєвскі. Адже ви стежите за всіма нами й погрожуєте нам», — заявив Міцковскі.
У сусідній Болгарії також з інтересом спостерігають за цією історією і висувають різні версії місця перебування екс-прем’єра. На думку власника й головного редактора болгарського інформаційного агентства «Фокус» Красиміра Узунова, який уважно стежить за подіями в Македонії і ретельно аналізує їх, жодна балканська країна не прийме Груєвскі як політичного біженця. Крім хіба що Туреччини. За роки (майже десять) свого одноособового керування країною Груєвскі встиг посваритися з усіма сусідами. Він змушений був піти у відставку в січні 2016 року, коли країною прокотилися масові акції протесту проти корупційних схем його уряду.