Народні депутати України від Закарпаття Василь Петьовка, Валерій Лунченко та Роберт Горват звернулися до глави уряду Володимира Гройсмана з депутатським запитом, у якому вказують на необхідність виділення бюджетних асигнувань для фінансування проекту добудови Центру нейрохірургії та неврології в Ужгороді.
Нині в центрі функціонує 50 ліжок, проводиться лікування хвороб центральної та периферичної нервової системи. Торік тут було зроблено понад 1200 нейрохірургічних втручань, зокрема 427 найскладніших високотехнологічних операцій, які сьогодні не виконують в інших регіонах України. Передусім це стосується мікроскопічних та ендоскопічних методів лікування дітей і дорослих із мозково-судинною патологією, онкологічними захворюваннями головного мозку, епілепсією. Хірургічна активність та ефективність використання нейрохірургічного ліжка є найвищою серед медичних закладів нашої країни. Добре відомий центр і в Європі.
Водночас наявні потужності (дві операційні зали) стримують розвиток нейрохірургічної служби, адже щорічне зростання кількості проведених операцій становить майже сто хірургічних процедур. Реконструкція зі збільшення площі будівлі медичного закладу дасть змогу запустити в дію ще три нові операційні зали, ангіографічну операційну, приміщення для магнітно-резонансного томографа та лінійного прискорювача. Окрім цього, за рахунок переобладнання вже існуючих операційних залів тут створять новий інсультний блок для проведення інтенсивної, зокрема й інвазивної, терапії пацієнтам з інсультами. Ефективне функціонування центру можливе тільки за належного дооснащення його сучасною апаратурою.
За рахунок коштів місцевих бюджетів кілька років тому було розроблено проектно-кошторисну документацію для реконструкції будівлі обласного Центру нейрохірургії та неврології. У 2011—2013 роках було проведено робіт на суму понад 8 млн 211 тис. грн. Готовність об’єкта становить понад 70 відсотків.
Розроблений Луцьким ПНВП «Проект-сервіс» проект реконструкції пройшов експертизу в ДП «Укрдержбудекспертиза» у Закарпатській області. Загальна кошторисна вартість проекту становила 25 млн 512 тис. грн за цінами 2014 року. Замовник — управління капітального будівництва Закарпатської облдержадміністрації. За ці роки роботи з реконструкції так і не було завершено через брак коштів.
Нині відкоригована кошторисна вартість об’єкта, відповідно до цін 2018 року, становить 38 млн 672 тис. грн, з яких, як було зазначено вище, вже виконано робіт на понад 8 млн грн.
Завершення реконструкції, наголошують народні депутати, значно покращить медичну допомогу пацієнтам із мозково-судинною патологією з різних регіонів України. Допоможе використовувати сучасні методи лікування та створить належні умови перебування пацієнтів та праці фахівців центру.

Ужгород.