Міністр енергетики США Рік Перрі закликав Угорщину та її сусідів відмовитися від російських газопроводів, котрі, як стверджує Вашингтон, використовуються для зміцнення хватки Москви в Центральній та Східній Європі. Про це він заявив у вівторок під час візиту до Будапешта, пише Reuters. За його словами, диверсифікація енергії матиме вирішальне значення для регіону, оскільки РФ використовує енергію як зброю.
Раніше у рамках європейської поїздки міністр відвідав і Україну.

У Києві Р. Перрі зустрівся з Президентом України Петром Порошенком. Сторони відзначили необхідність подальшої протидії проекту «Північний потік-2», а також диверсифікації джерел постачання енергоносіїв, зокрема шляхом розширення можливостей для поставок зрідженого газу із США, інформує прес-служба глави держави. Також під час перемовин було оголошено про започаткування українсько-американського Стратегічного енергетичного діалогу, який сприятиме більш тісній співпраці причетних державних установ та компаній.
Під час зустрічі із Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом Р. Перрі заявив, що США залишаються противниками будівництва газопроводу «Північний потік-2», який дозволяє РФ транспортувати газ до Європи в обхід української газотранспортної системи, інформує Урядовий портал. Міністр зазначив, що Вашингтон готовий надавати допомогу Україні та підтримувати зусилля із розвитку видобутку газу, щодо лібералізації ринку електроенергії та побудови прозорої галузі. За його словами, наші та європейські громадяни не повинні стати заручниками постачання енергоресурсу з одного джерела.
Тим часом посол США у Євросоюзі Гордон Сондленд заявив, що у Вашингтона є ще багато інструментів, які він може використати, аби зупинити будівництво «Північного потоку», але поки що не має наміру їх називати, повідомляє Reuters. Він заявив, що США «не хочуть, щоб у когось газ відключився взимку через геополітичну кризу». Водночас Сондленд визнав, що США має власний інтерес, аби зупинити будівництво «Північного потоку-2», зокрема там планують збільшити обсяги постачання зрідженого газу до Європи, а будівництво газопроводу забезпечить РФ монопольне становище на європейському ринку газопостачання.
Попри заяву посла США в ЄС, у російській компанії «Газпром» упевнені, що газопровід все ж буде добудовано. «Ну ви ж все самі бачите: 200 кілометрів вже побудували. Й інше добудуємо», — сказав керівник компанії Олексій Міллер.