У рамках відзначення 100-ліття з дня заснування Української академії наук у Києві відбувався Форум української наукової діаспори «Розвиток науки шляхом міжнародної співпраці». Головна мета — розширення співробітництва українських учених із науковою діаспорою, розроблення механізмів сприяння залученню її до удосконалення освітнього, дослідницького та інноваційного середовищ в Україні. Спеціальна тема форуму — відзначення 25-ї річниці підписання Договору про науково-технічне співробітництво між Україною та Німеччиною.

Ініціаторами та організаторами форуму стали Український міжнародний комітет з питань науки та культури при НАН України і Німецько-українське академічне товариство, за участю Національної академії наук України, Міністерства освіти і науки України, Малої академії наук України. Проведення заходу підтримали Baden-Wurttemberg International (Агенція з міжнародної економічної та наукової співпраці землі Баден-Вюртемберг, Німеччина), проект «Посилення дослідницьких та інноваційних зв’язків України (RI-LINKS 2UA), Посольство Франції в Україні, Гумбольдт-клуб в Україні, Рада молодих вчених НАН України, Київський академічний університет та громадська організація «Жінки в науці».
У роботі форуму взяло участь 160 осіб, із них 33 вчених із понад 10 країн, а також науковці університетів та інститутів м. Києва та регіонів України. Загалом відбулося 6 пленарних сесій, стендова сесія та 3 круглі столи, на яких було представлено 60 доповідей та презентацій. Їх тематика стосувалася і результатів виконання успішних проектів співпраці вітчизняних вчених із науковцями діаспори, і досліджень, що могли б стати предметом співпраці в майбутньому. Вітання учасникам заходу надіслав Голова Верховної Ради Андрій Парубій.
За підсумками обговорення доповідей та дискусій учасники форуму ухвалили спільну резолюцію, в якій заявили таке: «Ми звертаємося до Прем’єр-міністра і одночасно голови Національної ради з питань розвитку науки і технологій пана Володимира Гройсмана та до Голови Верховної Ради пана Андрія Парубія із закликом визнати пріоритетність науки в Україні та збільшити її фінансування до рівня, передбаченого законом...» Представники діаспори «готові ділитися досвідом, надавати консультаційну підтримку і експертні поради для визначення пріоритетних напрямів наукового та інноваційного розвитку України і для незалежного експертного оцінювання наукових установ, проектів, розроблення ефективних форматів підтримки науки та інновацій... Прогрес українського суспільства і майбутнє нашої країни залежать від того, як швидко ми зможемо інтегруватися в світові процеси і які пріоритети будуть обрані. 100 років тому, також у непростий воєнний час, батьки нашої держави змогли усвідомити вирішальне значення науки для щойно проголошеної України. Ми переконані, що і сьогодні за відповідної підтримки наука стане локомотивом розвитку української економіки, а Україна посяде достойне місце серед інноваційних країн». Повна програма форуму та текст резолюції містяться на сайті http://diaspora-forum-kyiv2018.humboldt.org.ua/

Віра ТРОЯН,
професор, активістка громадської організації «Жінки в науці».