У Міжнародному валютному фонді вважають, що для прискорення економічного зростання в Україні слід знизити відсоткові ставки за кредитами, забезпечити сприятливий бізнес-клімат та дотримуватись чіткої фіскальної політики. Про це заявив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман, слова якого наводить Finance.ua.
Представник МВФ пояснив, що високі ставки стримують внутрішнього інвестора, для якого позичати в банках гроші під такий відсоток досить дорого. Разом з тим, зазначив Й. Люнгман, для того щоб знизити ставки, треба побороти інфляцію.
За його словами, ще один ключовий момент на шляху прискорення економічного зростання — поліпшення бізнес-клімату в країні, адже інвестори, які придивляються до України з довгостроковою перспективою, хочуть бути впевнені в тому, що до них буде чесне та справедливе ставлення.
Експерти, яких «Голос України» попросив прокоментувати ці заяви, підтвердили, що низькі ставки за кредитами — це очевидна умова економічного зростання. Проте її не можна вимагати від уряду. Ціна кредитів знижується тоді, коли фінансова система країни працює прозоро, національна валюта стабільна, а також є упевненість у наповненості бюджету через податки та інші платежі. Тоді кредити дешевшають без жодних вказівок згори. На думку фінансистів, якщо здешевлювати позики візьметься держава, не маючи на те об’єктивних підстав, то короткостроковий успіх перетвориться на тривалу кризу.
Нагадаємо, Україна з 2015 року реалізує з МВФ чотирирічну програму розширеного фінансування, в рамках якої могла отримати майже 17 мільярдів доларів, утім можливості програми було використано неповністю. Причиною називають невиконання Україною узгоджених з фондом вимог реформування економіки. Раніше цього року особливо гострими були питання ухвалення закону про приватизацію, створення Антикорупційного суду та урегулювання питання з цінами на газ для населення. Минулого місяця уряд виконав останню, особливо складну для нього вимогу, піднявши вартість блакитного палива на 23%. Проте навряд чи це сприятиме отриманню чергового траншу. Експерти прогнозують, що кошти від МВФ надійдуть в Україну вже за новою програмою, перемовини про старт якої вже тривають. На думку експертів НБУ, наближення перспективи отримання фінансування від фонду матиме позитивний вплив на стан валютного ринку України, а також покращить можливості уряду залучити на міжнародних ринках капіталу боргові ресурси, необхідні для здійснення пікових виплат за державним боргом у 2019—2020 роках на прийнятних умовах.