У Чехії спалахнув родинний скандал, який вже спричинив урядову кризу. Син прем’єр-міністра і мільярдера Андрей Бабіш-молодший, який нині живе з матір’ю у Швейцарії, заявив журналістам веб-сайту Seznam Zpravy, що торік його проти волі вивезли в окупований Росією Крим, щоб заховати від розслідування і не дати можливості свідчити у справі «Гніздо лелеки».

2008 року родина Бабіша викупила старовинний маєток, який вирішила переобладнати в люксовий конференц-центр «Гніздо лелеки». Реконструкцію оцінили в 350 млн крон, з яких 50 млн становив грант Євросоюзу на підтримку малого бізнесу. Саме цей факт і зацікавив журналістів, які побачили в ньому корупційну складову. Тоді прем’єр заявив, що не має жодного стосунку до «Гнізда лелеки»: мовляв, це справи його дітей.
І ось нині 35-річний син прем’єра розповів журналістам, що торік йому запропонували вибір: або поїхати в тривалу відпустку до Криму, або його закриють у психіатричній лікарні. Він повідомив, що його переміщенню до Криму посприяло подружжя Протопопових. Як інформує «Європейська правда», Діта Протопопова є радником міністерства охорони здоров’я та психіатром, яка лікувала Бабіша-молодшого. Її чоловік, росіянин Пьотр Протопопов, нібито відвіз молодшого Бабіша до Криму. «Я боюся цієї людини. Його дружина — психіатр. Вони мали велику довіру, і вони нею зловживали… Він сказав мені: «Я і твій батько зробимо все, щоб тебе закрити», — розповів Бабіш журналістам.
Коментуючи інтерв’ю сина, прем’єр-міністр заявив, що той психічно хворий. «Ніхто не викрадав мого сина. Він добровільно виїхав із Чехії. Це питання вже вивчала поліція, яка дійшла висновку, що викрадення не було», — додав він. На своїй сторінці у Фейсбуку Бабіш-старший написав: «Його сім’я стала жертвою полювання на відьом». При цьому він зауважив, що його син психічно хворий, а дочка страждала біполярним розладом, повідомляє ВВС-Україна. Хоча саме їхні прізвища фігурують як власники «Гнізда лелеки».
Однак в чеській Соціал-демократична партії вже заявили, що розглядають можливість виходу з урядової коаліції. Голова соціал-демократів, міністр внутрішніх справ і віце-прем’єр Ян Гамачек наголосив, що справа це серйозна і з ситуацією будуть розбиратися. Опозиція закликала прем’єра добровільно піти у відставку. Партнери по коаліції чекають на роз’яснення. Президент країни Мілош Земан пообіцяв розпитати прем’єра, що, власне, відбулося, під час наступної планованої зустрічі, однак засуджувати не став, а лише зауважив: «Це все мені видається як глибока змова», повідомляє «Радіо Свобода».
У всій цій темній історії очевидно тільки одне — Крим, окупований Росією, став сірою зоною, де можуть ховатися від відповідальності перед законом злочинці й куди можуть потрапляти люди, які запевняють, що їх викрали.