За останній рік кількість проектів за участю українських науковців, що отримали фінансування в програмі «Горизонт 2020», зросла більш як на чверть, а кількість таких проектів, які координуються українськими організаціями, — майже удвічі. Такі дані з посиланням на Європейську комісію оприлюднило Міністерство освіти.
Зокрема, станом на листопад минулого року в основному списку «Горизонту 2020» було 90 взятих до фінансування проектів українських учасників на загальну суму 17,23 млн євро (нині — 114 проектів на 20,84 млн євро). Шістнадцять проектів координуються українськими організаціями (торік їх було дев’ять). Загалом у 2014—2018 роках 694 українські установи та організації подали на розгляд у «Горизонт 2020» 1434 проектні пропозиції.
«Для нас дуже важливо, що кількість українських проектів та науковців, які отримують фінансування в межах «Горизонту 2020», постійно зростає. Адже доки в Україні триває реформа системи управління та фінансування науки, міжнародні проекти — це гарна можливість для українських дослідників одержати кошти під власний проект, при цьому залишаючись в Україні. І я хочу підкреслити, що це стосується не тільки державних організацій, а й приватних. Адже, наприклад, за статистикою саме їх зараз найбільше від України бере участь в «Горизонті 2020», — зазначила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.
Загалом нині 100 українських організацій беруть участь у програмі «Горизонт 2020». З них 47 — це приватні прибуткові організації, 26 — науково-дослідницькі організації, 20 — виші, 3 — державні органи та ще 4 — інші організації.

Вл. інф.