Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів заслухала представників правоохоронних органів — ГПУ, СБУ, Нацполіції, Уповноваженого з прав людини — стосовно перевірки відомостей про напад на Катерину Гандзюк. Однак на засідання ТСК не прибули запрошені керівники Херсонської області — голова Херсонської ОДА та Херсонський міський голова. Водночас на засіданні були присутні багато громадських активістів. «Якщо гора не йде до Магомета, то Магомет піде до гори», — заявив голова ТСК Борислав Береза і запропонував наступного тижня провести виїзне засідання комісії у Херсоні.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.     

Більше фото тут — www.golos.com.ua

«Незважаючи на те, що всі очікували саботаж, кворум є, присутні 18 членів ТСК та запрошені», — сказав на початку засідання Борислав Береза. За його словами, учора всі запрошені представники Херсонщини були готові приїхати, але не прибули, посилаючись на потребу розв’язувати проблеми з опаленням. «Ми не хочемо влазити в чиюсь компетенцію, але якщо нам не надаватимуть інформацію, ми оприлюднюватимемо це, щоб знали, хто саботує роботу ТСК», — додав Б. Береза.
«Ніхто не налаштований на саботаж, усі члени комісії налаштовані працювати», — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко і запропонувала дати доручення секретаріату комітету зв’язатися із запрошеними керівниками Херсонської області та організувати з ними скайп-зв’язок під час засідання.
Депутати висловили свої пропозиції. Ігор Мосійчук (фракція Радикальної партії) запропонував: якщо з боку виконавчої гілки влади Херсонської області відбуватиметься не об’єктивна затримка, а саботаж, парламент має звернутися до Президента України щодо звільнення посадових осіб з посади. «Те, що жоден із керівників Херсонської області не прийшов на засідання, вважаю це проявом неповаги до українського парламенту, який утворив ТСК», — заявив І. Мосійчук.
Не обійшлося і без скандалу. Члени ТСК Мустафа Найєм (фракція БПП) та Ігор Луценко («Батьківщина») під час засідання комісії висловили думку, що до замаху на К. Гандзюк можуть бути причетні представники херсонської влади, зокрема, заступник керівника ОДА. «Неявка представників херсонської влади може свідчити про їх причетність до злочинів», -заявив Ігор Луценко («Батьківщина»).
Мустафа Найєм (фракція БПП) додав: це були слова Катерини Гандзюк, що представники херсонської влади можуть бути причетні до замаху на неї, це вже було сказано в публічно озвучених версіях, написано в ЗМІ. Водночас інші депутати звинуватили колег у розголошенні таємниці слідства.
Голова ТСК Б. Береза запитав у представників правоохоронних органів — чи є у їх інформації щось таке, що становить таємницю слідства.
Начальник Головного слідчого управління СБУ Григорій Остафійчук наголосив: згідно зі статтею 387 Кримінального процесуального кодексу всі присутні члени ТСК мають розписатися, що не розголошуватимуть почуту інформацію щодо кримінального провадження стосовно нападу на К. Гандзюк. Він звернувся до депутатів: якщо у них є якісь дані щодо нападу на Гандзюк, то їх треба надати слідству.
«Режим повинен бути закритим. Бо інформація, яка розглядатиметься, може зашкодити провадженню, не тільки цьому, а й іншим», — додав заступник Голови Нацполіції України — начальник Головного слідчого управління Віталій Невгад. При цьому представники Нацполіції та СБУ запевнили, що слідство у справі Гандзюк триває.
Ірина Геращенко додала: «Кілька представників комісії заявили, що їм відомі замовники вбивства. Пропоную від імені комісії звернутися до колег-депутатів, щоб вони офіційно надали правоохоронним органам відому їм інформацію».
Сергій Алєксєєв (фракція БПП) зауважив: «Якщо слідчий вважає, що в інформації є таємниця слідства, то всі засідання ТСК справді треба зробити закритими. Депутати мають погоджувати зі слідством, яку інформацію вони надаватимуть пресі».
«Усі засідання потрібно проводити у закритому режимі», — додав Валерій Карпунцов (фракція БПП), нагадавши колегам-депутатам, що за розголошення таємниці слідства вони нестимуть кримінальну відповідальність.
Антон Геращенко (фракція «Народний фронт») сказав: «Комісія повинна допомогти правоохоронним органам виявити замовників. Представників правоохоронних органів потрібно заслухати у закритому режимі, а представників влади — у відкритому».
Депутати, члени ТСК, підписали зобов’язання про нерозголошення таємниці слідства.
ТСК також вирішила, які ще кримінальні справи щодо нападів на громадських активістів розглядатиме. Секретар ТСК Олена Сотник («Самопоміч») поінформувала, що до комісії надійшли пропозиції від громадських організацій щодо кримінальних проваджень стосовно нападів на інших громадських активістів, які потраплять у поле зору комісії, — від 400 до 10 епізодів.
«Було скоєно понад 50 нападів на громадських активістів, — додала Ірина Геращенко, — комісія не встигне розглянути всі». Вона запропонувала визначити п’ять найрезонансніших справ — напади на активістів у Сєверодонецьку, Одесі, Харкові.
Юрій Павленко (Опоблок) наполягав не обмежуватися п’ятьма справами. При цьому він зауважив, що в деяких регіонах — на Одещині, Херсонщині, Київщині (де в одному селищі Коцюбинському вже було скоєно напади на більш як 30 активістів) такі явища вже мають системний характер. Ігор Луценко запропонував розподілити справи між депутатами, членами ТСК.
Зрештою, ТСК вирішила розглянути справи щодо нападів на громадських активістів у Херсонській, Одеській, Харківській областях, Сєверодонецьку, Києві та Київській області.
ТСК вирішила заслухати інформацію представників правоохоронних органів у закритому режимі й преса покинула засідання.
Виїзне засідання ТСК у Херсоні вирішено провести 29—30 листопада.
У лютому ТСК має представити Верховній Раді звіт за свою діяльність.
Наступне засідання ТСК відбудеться у вівторок, 20 листопада. Комісія також вирішила провести ще одне виїзне засідання — в Одесі.

Коментар

Голова ТСК Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів Борислав БЕРЕЗА:
— Було прийнято рішення обрати п’ять справ за територіальним принципом — це Херсон, Одеса, Харків, Сєверодонецьк, Київ і область. Це ті міста, де були системні напади, вбивали активістів. Це не означатиме, що ТСК не займатиметься іншими справами, але цими справами — у першу чергу.
Всі представники, які присутні на засіданні ТСК, делеговані депутатськими фракціями. Те, що ТСК працює, — це результат тривалих перемовин. Хтось комусь не подобається, але всі пішли на компроміс, щоби комісія працювала.
Якщо представники херсонської влади не з’являться тоді, коли ми приїдемо у Херсон, — це вже буде саботаж. Учора була інформація, що представники херсонської влади прибудуть, а сьогодні надіслали повідомлення, що ні. Коли ще міський голова розповідає, що не може прибути через проблеми міста з опаленням, це одна справа, коли голова ОДА — вже питання. Сподіваюся, коли ми через тиждень приїдемо до Херсона, представники влади прийдуть на засідання ТСК.