У колонній залі Закарпатської облдержадміністрації 14 листопада відбулася зустріч голови ОДА Геннадія Москаля із делегацією Словацької Республіки, у складі якої колишній президент країни Рудольф Шустер, Надзвичайний та Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Марек Шафін, голови Кошицького та Пряшівського самоврядних країв Растіслав Трнка і Мілан Маєрський, дипломати, представники органів місцевого самоврядування. Приїзд поважних гостей приурочений до сотої річниці утворення першої Чехословацької республіки, до складу якої протягом 1919--1939 років входило нинішнє Закарпаття під назвою Підкарпатська Русь.

 

На знімках:

під час зустрічі в Ужгороді.

 

-- Ми раді, що ви завітали на Закарпаття з такої поважної нагоди, і маємо за честь долучитися до святкування, -- наводить слова Г. Москаля прес-служба ОДА. -- Закарпатці з шаною і повагою ставляться до чехословацького періоду своєї історії, характеризуючи його як один із найдемократичніших. Свого часу містяни самостійно зібрали кошти, аби встановити в Ужгороді пам’ятник президенту Чехословаччини Томашу Масарику. І символічно, що зараз ми знаходимося у прекрасному приміщенні тієї доби, яке зберегло і свою красу, і функціональність.

 

«Вважаю, що Чехословаччина була хорошою країною, а свідченням того є і те, що нас тут з вами об’єднав цей привід», -- зазначив у відповідь Рудольф Шустер. Він також підкреслив, що існуючі між державами кордони ніяк не впливають на дружбу між двома народами та плідну співпрацю між прикордонними регіонами.

 

На думку представників словацької делегації, кордон -- це елемент бюрократії, а Словаччина зацікавлена у розширенні та створенні нових пунктів пропуску з Україною.

 

Однією з головних тем стало питання відновлення роботи міжнародного аеропорту «Ужгород». Г. Москаль подякував сусідам за дозвіл користуватися їхнім повітряним простором під час злету і посадки літаків на летовищі.

 

-- Цими днями очікуємо на сертифікацію та аудит аеропорту, -- повідомив керівник області. -- Очікуємо тут представників Словаччини і Європейської агенції безпеки авіації EASA. На летовищі були проведені значні роботи -- встановлено нове обладнання, розширено злітну смугу тощо. Сподіваємося на позитивний результат перевірки і відновлення функціонування головного аеропорту області.

 

Про транскордонне співробітництво говорили з новообраними очільниками сусідніх країв Словаччини, які вперше відвідали Закарпаття. За словами голови Кошицького самоврядного краю Растіслава Трнки, регіон є дуже близьким із Закарпаттям, і не лише за територіальним принципом. «Ми чудово розуміємо одне одного, а українську мову часто можна почути в наших містах», -- зазначив політик.

 

-- В університеті Пряшева навчаються близько 450 студентів з України, а поглиблення культурно-освітніх зв’язків було і залишається для нас пріоритетом у двосторонній співпраці, -- наголосив голова Пряшівського самоврядного краю Мілан Маєрський. За словами почесного консула України в місті Вранові над Топльов Станіслава Обіцького, в краї функціонують школи з викладанням української мови.

 

Наостанок Рудольф Шустер подякував за подарований у 2016 році, під час Днів добросусідства, радянський гелікоптер Мі-8ПС-9, який став одним із центральних експонатів у Музеї авіації у місті Кошиці.

 

Василь НИТКА.

Фото прес-служби ОДА.

 

Ужгород.

 

Голос України