Цього року минає 120 літ від дня народження українського художника-постімпресіоніста, графіка, театрального декоратора Миколи Кричевського.
Художник походить із видатної родини Кричевських. Він народився 24 листопада 1898-го в Харкові у першому шлюбі Василя Григоровича Кричевського — українського архітектора, графіка, фундатора стилю українського модерну в архітектурі, першого художника українського кіно, автора дизайну національного герба України — тризуба — та перших українських банкнотів. Природно, що Микола обрав шлях художника й свої перші ґрунтовні знання отримав у батьковій майстерні в Українській академії мистецтв.
Полишивши навчання, працював художником-декоратором, а нерідко — й актором у театрі українського режисера Миколи Садовського. 1923-го той театр опинився в Празі, де Микола вступив до Вищої художньо-промислової школи й Української студії пластичних мистецтв, пов’язавши на кілька років своє життя з містом.
Проте справжній талант Микола Кричевський зумів розкрити лише в Парижі, куди переїхав 1928-го. Жив тут досить скромно, почав із того, що копіював шедеври Лувра. З часом його власні роботи набули популярності, вирізняючись надзвичайною майстерністю. Поступово викристалізувалися манера й стиль, окреслився той неповторний почерк, що досі вирізняє художника з-поміж інших.
На початку Другої світової він пішов добровольцем до французького війська. 
У 1955-му Микола вперше зустрівся з родиною брата Василя Кричевського-молодшого в Нью-Йорку. Тут Микола навчав живопису свою племінницю Катерину, яка захоплювалася акварелями дядька. Упродовж 1957—1961 років митець нерідко звертався до сюжетів української тематики, навіяних спогадами й листами матері з Києва. Він завжди наголошував на своєму українському походженні.
Кричевський став знаним художником, одним із кращих французьких акварелістів. Його роботи, написані в постімпресіоністичному стилі, збагатили мистецтво України й світу сотнями акварельних пейзажів. Писав також гуашшю, темперою, але саме акварель стала його улюбленою технікою, а набережна Сени — звичним місцем для етюдів.
Микола Кричевський залишив велику мистецьку спадщину. Нині її значиму частину представила Опішня. Тут, у Музеї мистецької родини Кричевських, відкрито виставку «Микола Кричевський: у координатах часу й мистецтва». В експозиції — 51 твір митця з фондів Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, Сумського художнього музею імені Никанора Онацького та Лебединського міського художнього музею імені Бориса Руднєва. Експозицію доповнили унікальні архівні матеріали — світлини та листи Миколи Кричевського з колекції Національного музею-заповідника українського гончарства.

Жанна НЕВКРИТА,
інформаційна служба Національного музею-заповідника українського гончарства.