Учора студенти Національного медичного університету ім. О. Богомольця у Києві влаштували акцію на підтримку лікарів та волонтерів, які протягом останніх двох місяців перебувають в епіцентрі протистоянь у столиці та інших містах України і самі постраждали під час виконання своїх професійних обов’язків. Учасники мітингу солідарності вимагали припинити насильство над медиками, що виконують свій професійний обов’язок у «гарячих точках» країни, та забезпечити дотримання міжнародного права у сфері надання медичної допомоги.

Як уже повідомляв «Голос України» у номері за 25 січня, внаслідок сутичок на вул. Грушевського, починаючи з 19 січня 2014 р., постраждали понад 20 медиків, що працювали під мандатом Червоного Хреста. Про це заявив віце-президент Всеукраїнської благодійної організації Ради захисту прав та безпеки пацієнтів Євген Найштетик. Мовляв, за різними даними, під час сутичок у роботі добровільних бригад медичної допомоги та медичної служби Майдану брали участь понад 500 кваліфікованих медиків. Більш як третина з них повідомила про різні ушкодження з боку силовиків...

Днями координатор медичного центру Євромайдану Олег Мусій повідомив, що силовики затримали Олексія Тутова, 1987 року народження, з міста Керч, який надавав медичну допомогу постраждалим на вулиці Грушевського 22 січня. Він був у касці та білій футболці з розпізнавальною символікою. За словами О. Мусія, Голосіївський суд присудив медику два місяці утримання під вартою за напад на спецпризначенців.

Нагадаємо, під час подій на вул. Банковій 1 грудня 2013 року постраждало понад 20 медиків. Ще тоді лікарі звернулися до правоохоронців та влади з вимогою припинити насильство проти тих, хто надає медичну допомогу.

У свою чергу Товариство Червоного Хреста України повідомляє, що волонтери з групи швидкого реагування цієї організації з 19 по 25 січня надали першу допомогу та евакуювали з місця подій понад 300 постраждалих. Незважаючи на те, що всі волонтери ТЧХУ одягнені у спецформу із символікою Червоного Хреста, дехто з них дістав травми під час виконання гуманітарних обов’язків.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Під час акції.