Цього тижня в Будинку Спілки архітекторів Болгарії відкрито виставку «Михайло Паращук — український скульптор, що змінив Софію». Її організували посольство України в Болгарії і Спілка архітекторів цієї країни. Захід присвячено 140-річчю від дня народження талановитого українського скульптора й громадського діяча (народився 16 листопада 1878 року в селі Варваринці нинішнього Теребовлянського району Тернопільської області) і 100-річчю встановлення дипломатичних відносин між Україною та Болгарією. Виставку відкрили посол України в Болгарії Віталій Москаленко й голова Спілки архітекторів Болгарії Георгі Бакалов.

На знімку: під час виставки.

Фото зі сторінки Посольства України в Болгарії у Фейсбуці.

 

На знімках:

Посол України Віталій Москаленко дає інтерв'ю журналістам болгарського телебачення.

 

Плакат, випущений до відкриття виставки.

 

Посол України в Болгарії Віталій Москаленко
і голова Спілки архітекторів Болгарії Георгі Бакалов
відкривають виставку.

 

Посол України Віталій Москаленко
розповідає про творчість Михайла Паращука і його громадську роботу.

 

Міст Дружби через Дунай,
на якому встановлено скульптурні прикраси роботи Михайла Паращука.

Фото Олександра БІЛИКА.

 

Пан Бакалов наголосив, що роботи українського творця дотепер прикрашають найзнаковіші будівлі в столиці Болгарії. Це — парламент країни, Народний банк, Софійський державний університет, Народний театр імені Івана Вазова й ще кілька театральних будівель, посольство Сербії, кінотеатри, колишній Будинок профспілок, Народна бібліотека імені Святих Кирила й Мефодія та десятки інших об’єктів. 
Але до відкриття виставки мало хто з болгар знав, що скульптурні композиції Паращука є не тільки на будівлях у столиці, а й в інших великих і маленьких містах країни — Варні, Пазарджику, Русе, Пернику, Провадії, Велінграді, Сапарева Баня... Його художню композицію можуть бачити всі, хто в’їжджає до Болгарії через перший міст на Дунаї, який з’єднує її з Румунією. Вони прикрашають два портали на болгарському й румунському берегах ріки, а по всій довжині мосту змонтовано скульптурні голови орлів, які є одним з болгарських символів. Михайло Паращук був учнем Огюста Родена, у своїх роботах використовував не тільки всі передові європейські елементи, а й болгарські народні мотиви. Від уряду Болгарії він навіть одержав замовлення на створення пам’ятника засновнику болгарської державності хану Аспаруху. Й почав роботу над ним у місті Карлово, куди поїхав на лікування, але 24 грудня 1963 року його не стало.
За заслуги перед Болгарією син українського народу був нагороджений орденом Святих рівноапостольних Кирила й Мефодія I ступеня. Його поховали в Софії на Центральному цвинтарі поруч із іншим відомим українцем — Михайлом Драгомановим. За їхніми могилами нині доглядають представники української діаспори й українські дипломати. Як відомо, в нашій дипломатичній місії в Софії відбувається постійна ротація, але передається хороша традиція — покладати до могил наших співвітчизників живі квіти в дні їхніх народження, смерті й проголошення Незалежності України, про що ті мріяли все своє життя. До речі, пам’ятник Михайлові Паращуку, який установлений на місці його вічного спочинку, створив відомий болгарський скульптор Вежді Рашидов, який був міністром культури й народним депутатом. Це ще одна висока оцінка творчої діяльності нашого земляка в Болгарії.