Цікава розмова напередодні прийняття бюджету Запоріжжя відбулася під час засідання комісії міськради з питань життєзабезпечення. Комісія, судячи з її назви, взагалі-то мала б перейматися найбільш загубленим у місті сегментом діяльності влади — комунальним господарством, бо не минає й дня, щоб місцева преса не тицьнула і чиновникам, і депутатам на негаразди та зловживання у цій сфері. Однак, схоже, що члени комісії (не всі, звичайно) переймаються важливішими справами, ніж проблеми «Водоканалу» чи холодні батареї.

Розглядаючи суму допомоги муніципальному каналу МТМ, який, за умовами ліцензування і раніше підписаними угодами, надає ефір для ретрансляції «24 каналу», деякі депутати заявляли, що таким чином «виділяються гроші на ворожі передачі», та закликали «припинити показувати бандерівців». І хоч керівник каналу і теж депутат від Партії регіонів Людмила Маринюк спробувала пояснити, що від МТМ у цьому плані до закінчення дії ліцензії та угоди (лютий поточного року) мало що залежить, однак депутати були непохитні: «Не повинно на нашому муніципальному каналі бути такої передачі».

Тим часом за рішеннями запорізьких судів із 46 затриманих під час недільних подій (ще двох затримали в понеділок) 26 особам визначено запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. У тому числі й лідеру запорізького Євромайдану Ігорю Артющенку та голові місцевого осередку ВО «Свобода» Віталію Подлобнікову. Ще один відомий активіст, колишній прокурор Запорізької області Олександр Шацький, «через погрози життю», виїхав з міста. Ще шістьох затриманих відпущено під особисту поруку та особисті зобов’язання. Із них троє — неповнолітні. А четверо їхніх ровесників взято під домашній арешт.

Крім того, відкрито кримінальне провадження за скаргою про побиття фотокореспондента «Укрінформу» Дмитра Смольєнка. Його під час недільних подій не лише спільними зусиллями відмолотили «тітушки» та міліціонери (навмисно і свідомо розбивши дорогу фотокамеру), а й утримували деякий час в автозаці, звідки фотокора особисто визволив голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

 

Запоріжжя.