У Верховній Раді нещодавно зареєстровано проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного простору (реєстр. № 9275), який передбачає реагування вищого законодавчого органу держави на діяльність антиукраїнських ЗМІ.

Автори законодавчої ініціативи — народні депутати України з коаліційних фракцій Іван Вінник, Оксана Білозір, Олена Матузко, Олександр Бригинець, Юлій Мамчур (БПП), Тетяна Чорновол, Дмитро Тимчук, Андрій Левус («Народний фронт») — в пояснювальній записці до законопроекту зауважують, що в контексті здійснюваної Російською Федерацією збройної агресії та ведення нею інформаційної війни проти України набувають надзвичайної актуальності питання захисту інформаційного простору, ефективного реагування нашої держави на наявні й потенційні загрози національним інтересам України в інформаційній сфері, забезпечення права громадян на об’єктивну, достовірну інформацію.
На сьогодні санкції як спеціальні, економічні та інші обмежувальні заходи відповідно до Закону України «Про санкції» можуть застосовуватися з боку України по відношенню до іноземної держави, іноземної юридичної особи, юридичної особи, яка перебуває під контролем іноземної юридичної особи чи фізичної особи-нерезидента, іноземців, осіб без громадянства, а також суб’єктів, які здійснюють терористичну діяльність.
Не таємниця, що останнім часом окремі ЗМІ поширюють інформацію, яка фактично виправдовує окупацію території України, збройну агресію проти нашої держави, чи формують громадську думку так, ніби Росія не є державою-агресором і не причетна до військового конфлікту на сході України (як стверджує і російська влада), що мир потрібен за будь-яку ціну, навіть на невигідних для нас умовах. На екранах деяких телеканалів постійно з’являються одні й ті самі політичні фігури (і сучасні політики, і старі, які «вийшли із забуття»), активно висвітлюється діяльність певних опозиційних політичних сил, які фактично є власниками тих ЗМІ, однак юридично власниками є інші особи. А на критику щодо таких ЗМІ одразу реагують так, ніби йде наступ на свободу думки і слова, цензура, втручання влади у діяльність незалежних ЗМІ. Яскравий приклад — нещодавня реакція парламенту на діяльність телеканалів «112 Україна» та «NewsOne» і ухвалення Постанови Верховної Ради № 9157 «Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яка набула чинності 20 жовтня. Парламент звернувся до РНБО щодо застосування санкцій до цих телеканалів.
Однак опісля ухвалення цієї постанови на адресу парламенту полилася сила-силенна критики, мовляв, законотворці не мали права «втручатися в діяльність незалежних ЗМІ». Тож депутати вирішили врегулювати це питання в законі.
Законопроект № 9275 покликаний забезпечити оперативне реагування на факти здійснення суб’єктами інформаційної діяльності інформаційної пропаганди проти України. Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про боротьбу з тероризмом», «Про санкції», якими: по-перше, визначається, що поняттям «сприяння тероризму» є, зокрема, надання або участь у наданні фінансової або матеріально-технічної підтримки, інформаційної підтримки (створення чи поширення інформації, що підтримує, пропагує, популяризує, позитивно висвітлює) терористичним організаціям, незаконним збройним формуванням, іншим суб’єктам, які здійснюють, беруть участь чи сприяють терористичній діяльності, окупації території України, збройній агресії проти України. По-друге, встановити, що виключно Верховна Рада може вносити на розгляд Ради національної безпеки і оборони України пропозиції щодо застосування, внесення змін до санкцій стосовно ЗМІ, мовників, телерадіоорганізацій та інших суб’єктів інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення, їх засновників, вигодоодержувачів, які є резидентами України. А Президента України та Кабінет Міністрів пропонується такого права позбавити.
«Я не голосував за звернення Ради до РНБО з питання введення санкцій проти 112-го і «NewsOne». Але те, що твориться в нашому інформпросторі, — це повний безлад. Свобода слова і трансляція оскаженілої пропаганди агресора (поки що вустами наших проросійських шавок), тисячами убиваючого українців, — мені здається, все ж не одне і те саме. Потрібно щось робити і терміново», — зауважив на своїй сторінці у Фейсбуці співавтор законопроекту, член Комітету Верховної Ради України з питань нацбезпеки та оборони народний депутат Дмитро Тимчук.