Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко з робочим візитом побувала в Канаді. Парламентську делегацію очолила голова постійної делегації Верховної Ради в ПА НАТО Ірина Фріз. Разом із народними депутатами Оксаною Юринець та Ольгою Бєльковою Ірина Геращенко в місті Галіфакс провела зустріч із депутатом парламенту Канади, співголовою групи дружби Канада—Україна Борисом Вжесневським (на знімку), який також очолює канадську парламентську делегацію в НАТО.

 

Необхідно активізувати міжпарламентську співпрацю

Українські парламентарії закликали посилити санкції проти Російської Федерації в зв’язку з проведенням псевдовиборів на окупованому Донбасі, а також із незаконним утриманням заручників і політв’язнів Кремля на окупованому Донбасі, в Криму та на території Росії, мілітаризацією окупованого Криму та загостренням ситуації в Азовському морі. Народні депутати закликали Канаду підтримати Україну в боротьбі проти реалізації політичного проекту Кремля «Північний потік-2». Вони запросили представників канадської делегації взяти участь у спостереженні за парламентськими та президентськими виборами в Україні в 2019 році.
Під час зустрічі співрозмовники приділили особливу увагу військовій агресії Росії проти України та проблематиці резолюції ООН «Жінки. Мир і Безпека». «Канада виступає за посилення ролі жінок у миротворчих процесах і миротворчих місіях, — підкреслила Ірина Геращенко. — Ми займаємо таку само позицію і підтримуємо всі проекти, спрямовані на посилення ролі жінок у миротворчих процесах і підтримку постраждалих від конфлікту на Донбасі».
Цього ж дня перший заступник глави парламенту разом з очільником місії України при НАТО Вадимом Пристайком зустрілась із президентом Конгресу українців Канади Павлом Гродом та представниками української діаспори. Ірина Геращенко подякувала за відновлення історичної пам’яті трагедії Голодомору українського народу в світі та розповіла про безпекову й гуманітарну ситуацію на Донбасі. Під час зустрічі говорили про стан торговельно-економічного співробітництва між Україною та Канадою, зокрема в частині зони вільної торгівлі. Також наголошували на необхідності активізації міжпарламентської співпраці між двома країнами в тому числі й через парламентські групи дружби.

Потрібно протидіяти політиці Кремля

У рамках візиту Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко разом із головою постійної делегації в ПА НАТО Іриною Фріз узяла участь у засіданні Комітету з питань цивільного виміру безпеки під час 64-ї щорічної сесії ПА НАТО в місті Галіфакс. Представники нашої парламентської делегації заслухали й високо оцінили доповідь, представлену британським парламентарієм лордом Джоном Джоплінгом, на тему: «Протидія гібридним загрозам Росії». Члени комітету одноголосно підтримали доповідь. Інформацію, викладену в ній, буде відображено у відповідній резолюції Асамблеї.
За словами І. Геращенко, в доповіді наведено конкретні факти гібридної війни РФ проти України, Грузії, Великої Британії та інших країн. Окрім того, містяться пропозиції для відсічі гібридним методам Кремля. Особливу увагу Лорд Джоплінг звернув на необхідність протидіяти поширенню пропаганди Росії та закликав парламенти й уряди зарубіжних країн і представників громадськості спільно протидіяти поширенню її в суспільстві. «Ми повинні разом із країнами НАТО оперативно оцінювати гібридні загрози з боку РФ в Україні та світі і надавати їм відсіч», — наголосила І. Геращенко.
Перший заступник глави парламенту Ірина Геращенко та очільник постійної делегації Ірина Фріз зі свого боку поінформували про методи гібридної війни РФ проти України. Зокрема, про агресію на Донбасі, про мілітаризацію та порушення прав людини в окупованому Криму та про поширення російської пропаганди в українських ЗМІ задля втручання у президентські та парламентські вибори в 2019 році. Ірина Геращенко також наголосила, що варто протидіяти політиці Росії, яка через своїх лобістів і адвокатів у різних інституціях, міжнародних організаціях та асамблеях робить усе можливе задля зменшення політичного та економічного тиску міжнародної спільноти. «Вважаємо, що Україна та Грузія мають отримати чіткий сигнал про перспективи членства в НАТО і ЄС, — підкреслила І. Геращенко. — Це істотно посилить колективну безпеку Європи».

Жодна гуманітарна місія не має повного доступу до окупованих територій

Перший заступник глави законодавчого органу влади також узяла участь у дискусії «Жінки, мир, безпека» в рамках сесії ПА НАТО. Вона розповіла про участь українських жінок, і військових, і цивільних, у миротворчих процесах в Україні. Від агресії Кремля страждають і українські жінки, поінформувала вона, а також розповіла про вбитих на Донбасі російськими бойовиками — 19-річну військову Олесю Бакланову та 
23-річну медсестру Сабіну Галицьку. Окрім того, повідомила про українських жінок, які за проукраїнську позицію вже тривалий час незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Через військову агресію Російської Федерації на Донбасі 1450 жінок стали вдовами та 2268 жінок втратили своїх синів.
Під час свого виступу І. Геращенко підкреслила, що всі порушення прав людини з боку представників окупаційних адміністрацій, зокрема і випадки сексуального насильства, залишаються поза увагою міжнародної спільноти, адже жодна міжнародна гуманітарна місія не має повного і безперешкодного доступу до окупованого Криму та Донбасу. Політик закликала учасників дискусії підтримати ініціативу України щодо запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі із широким мандатом тимчасової адміністрації та висловила сподівання, що в складі майбутньої місії буде й вагома частина жінок.
Також Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко і Спеціальний представник Генерального секретаря НАТО з питань «Жінки, мир, безпека» Клер Хатчінсон під час короткої зустрічі обмінялися думками щодо активізації ролі жінок в миротворчих процесах.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото зі сторінки Ірини Геращенко у Фейсбуці.