Про додаткові 15 мільярдів гривень у проекті державного бюджету на 2019 рік (порівняно з нинішнім роком), про нову програму «Безкоштовна діагностика» та продовження програми «Доступні ліки», а також про «тотальну комп’ютеризацію» поліклінік, розвиток системи екстреної медичної допомоги і зміни в умовах вступу до медичних навчальних закладів ішлося на розширеній нараді з медичними працівниками та представниками органів влади у Вінниці за участю Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана і в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун.
З липня 2019-го в державі стартує ще одна програма — «Безкоштовна діагностика». Послуги спеціалістів поліклінік, зокрема діагностику в широкому спектрі, проведення аналізів, оплачуватиме не пацієнт, а Національна служба охорони здоров’я. На це в держбюджеті передбачено два мільярди гривень. Зазначалося, що саме з цією структурою необхідно укласти угоди. Місцева влада має підтримати медичні заклади у вирішенні важливого питання. Ще одна обов’язкова умова участі у програмі — забезпечити комп’ютерами робочі місця всіх спеціалістів поліклінік. Інакше лікарі не зможуть заповнювати електронні медичні картки. Без цього Національна служба здоров’я не оплачуватиме послуги названої програми.
Також продовжить дію програма «Доступні ліки». Як і раніше, пацієнти отримуватимуть безплатно або з незначною доплатою ліки від серцево-судинних захворювань, 
діабету другого типу та бронхіальної астми. На це в головному кошторисі країни закладено один мільярд гривень. З квітня 2019-го програму фінансуватиме Національна служба здоров’я. Вона відшкодовуватиме аптечним закладам кошти, передбачені цією програмою.
— До кінця нинішнього року всі первинні ланки мають укласти угоди з Національною службою здоров’я, — наголошувалося на зібранні. — Це термін закінчення пільгового періоду.
За словами Уляни Супрун, на 2019-й не передбачена субвенція з держбюджету для тих, хто не підписав такі угоди. Їх фінансування змушена буде повністю взяти на себе місцева влада. Сімейні лікарі тих закладів, що працюють по-новому, вже отримують зарплату вдвічі-втричі вищу, ніж їхні колеги з нереформованих установ. У цьому учасники наради переконалися під час відвідання амбулаторії сімейної медицини, яка одна з перших підписала договір співпраці з Національною службою здоров’я. Середня зарплата лікарів тут становить 14,5 тисячі гривень.
Планується, що наступного року сімейні лікарі будуть забезпечені новими електронними інструментами для оформлення електронної картки пацієнта, виписки електронного рецепта, лікарняного та на-
правлення на додаткові обстеження до вузькопрофільних фахівців у поліклініки.

Вінниця.

Цитата

Прем’єр-міністр Володимир ГРОЙСМАН:

«Маємо змінити якість медицини так само, як умови праці й оплати медиків. Закликаю місцеві органи влади інвестувати у вдосконалення медичних послуг. Децентралізацію запроваджуємо з метою створення нової якості життя людей, медицина тут — у пріоритеті».