Погоджувальна рада

Нинішнього тижня Україна та увесь вільний світ вшановують пам’ять мільйонів українців, знищених сталінським кривавим режимом через Голодомор 1932-33 років, а у п’ятницю, 23 листопада, о 15-й годині відбудеться спеціальне засідання Верховної Ради у зв’язку із 85-ми роковинами Голодомору, на яке запрошено багато іноземних гостей. Про це повідомив на початку погоджувальної ради голів парламентських комітетів та лідерів депутатських фракцій і груп Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, запросивши всіх народних депутатів України-патріотів взяти участь у цьому засіданні, щоб усьому світу нагадати про цю трагедію.

Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Максим Бурбак, Артур Герасимов, Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

 

Павло Пинзеник, Микола Княжицький.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

Глава парламенту також повідомив, що зранку отримав від Вселенської Патріархії інформацію, що 27—29 листопада у Стамбулі відбудеться Синод Вселенського Патріархату, який затвердить текст Томосу для Православної Церкви в Україні. «Під цим Томосом поставлять свій підпис всі члени Синоду Константинопольської Православної Церкви, — сказав А. Парубій. — Це відкриє шлях для оголошення Всеукраїнського архієрейського об’єднавчого собору в Києві, який буде скликано на початку грудня. Ми тісно співпрацюємо з Вселенською Патріархією у питанні створення Єдиної Помісної Української Православної Церкви. Тож зберігаємо спокій і чекаємо на це історичне рішення».

Державний кошторис має бути схвалено вчасно

Нинішнього пленарного тижня Верховна Рада традиційно планує розглянути декілька тематичних блоків питань. 
Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав парламент у четвер, 22 листопада, після розгляду змін до Податкового та Бюджетного кодексів, розпочати розгляд проекту Держбюджету-2019 у другому читанні, адже від схвалення бюджету до 1 грудня залежить надання чергового траншу макрофінансової допомоги МВФ. «Розгляд бюджету вже цього тижня — це не лише питання внутрішньополітичне. Від його розгляду до 1 грудня залежить наступний транш фінансової допомоги, — наголосив А. Парубій. — Я не пригадую, щоб так швидко Верховна Рада приймала бюджет, але якщо ми зможемо дисципліновано пройти всі етапи та узгодити всі позиції, — це буде принципове рішення парламенту». Як відомо, уряд також закликав Верховну Раду схвалити Держбюджет-2019 до 1 грудня.
Цього тижня парламент також може розглянути подання Генпрокурора про зняття недоторканності з народного депутата України Станіслава Березкіна.

Захистити європейський вибір

Голова фракції партії «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов закликав парламент підтримати запропонований Президентом України проект закону щодо закріплення в Конституції курсу України на членство в Європейському Союзі та НАТО, після отримання висновку Конституційного Суду.
«Переконані, український народ заслужив конституційне закріплення повноцінної інтеграції в НАТО та Євросоюз для надійного захисту і подальшого розвитку України», — сказав А. Герасимов. Лідер фракції БПП подякував українській парламентській делегації на чолі з Іриною Фріз за проведення потужної дипломатичної роботи на 64-й щорічній сесії Парламентської асамблеї НАТО. Результатом роботи нашої делегації стало врахування поправок України до резолюції асамблеї, зокрема, щодо готовності подальшого посилення присутності НАТО в країнах Балтії, Польщі, Чорноморському басейні, засудження незаконного будівництва Керченського мосту, а також політики Російської Федерації щодо вибіркової відмови в доступі та безпідставної затримки суден в Азовському морі, статусу непідконтрольних територій України та Грузії, загрозливих наслідків проекту «Північний потік-2» для енергетичної безпеки Європи тощо.

Президент і прем’єр не повинні відкручувати вентелі

Спроби деяких політиків звинуватити в проблемах з опаленням Президента чи Прем’єр-міністра — це передвиборний обман і брехня, — наголосив керівник фракції «Народний фронт» Максим Бурбак, коментуючи ситуацію з опаленням у Смілі на Черкащині.
«Насправді, великі борги за газ перед «Нафтогазом» є лише в 22 з понад 1100 теплокомуненерго, які працюють на газі, — сказав депутат. -Кінцеву відповідальність за опалення та гарячу воду завжди несли органи місцевого самоврядування». До того ж М. Бурбак підкреслив, що саме виконкоми місцевих рад визначають постачальників послуг з опалення й гарячого водопостачання. А міські голови повинні врегульовувати ситуації, коли постачальники збирають чи не збирають платежі з населення, але не платять «Нафтогазу» за спожитий газ.
«Якщо міський голова не може владнати цю ситуацію — він повинен завчасно, до опалювального сезону, вживати заходів», — підкреслив М. Бурбак. Водночас парламентарій зауважив, що головною причиною боргів за газ є корупція в приватних облгазах, більшість з яких досі належать Фірташу.

У «тінізації» економіки винні не батареї

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк привернув увагу до падіння економічних показників — за його словами, ВВП упродовж останніх місяців знизився на 1% — з 3,8% до 2,8%, дефіцит торговельного балансу — до 62%, розвиток реальної економіки гальмується, розвивається лише торгівля імпортними товарами, у т. ч. зростає і торгівля із РФ. «Уряд пропонує збільшити Єдиний соціальний внесок, що призведе до того, що підприємці ще більше зайдуть у «тінь», 20% ринку бензину — в тіні, 50% ринку газу — також, що призводить до пограбунку місцевих бюджетів, — сказав О. Березюк. — І в цьому винні не «мери». Це реальні ознаки пограбування економіки вітчизняними олігархами».
Голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що фракція висунула вимогу розглянути у вівторок проект парламентської постанови № 9265 — про скасування рішення уряду про підвищення ціни на природний газ та запровадження мораторію на підвищення цін на природний газ для населення, яка підписана головами шести депутатських фракцій і груп.
Співголова фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко стверджував, що рішення НКРЕКП — перекривати містам газопостачання у разі заборгованості -це шлях до «заморозки» міст. 
Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко запитав у представників провладної більшості: «Коли будете приймати бюджет не під кредити МВФ, а для людей? Замість того, щоб піднімати економіку, створювати нові робочі місця, підвищувати зарплати та пенсії, підвищують ціни на газ та приймають бюджет». Лідер радикалів заявив, що його команда категорично заперечує проти такої «шокової терапії», й також вимагає скасувати рішення про підвищення ціни на газ, продавати громадянам газ за справедливою ціною. Олег Ляшко звернувся до урядовців з вимогою змінити порядок нарахування субсидій, щоб літнім людям не доводилося виписувати з дому дітей чи розлучатися чоловікові з дружиною, щоб отримати субсидію, змінити наглядову раду «Нафтогазу», скасувати рішення про виплату мільйонних премій керівництву «Нафтогазу» і спрямувати ці кошти до бюджету.
Віктор Бондар (ДГ «Відродження») підтримав думку, що зростання ціни на газ та політика «Нафтогазу» — це політика зі знищення вітчизняної промисловості. 
Ярослав Москаленко (ДГ «Воля народу») заявив, що проблема із опаленням міст має вирішуватися централізовано на рівні уряду та парламенту, щоб громади могли повернути в державну власність приватизовані невідомо ким котельні.
Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд звернула увагу на дві події минулого тижня: відзначення річниці завершення Першої світової війни у Парижі та псевдовибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу, що збіглися у часі. «У той час, коли відбувалися вибори, Путіна приймали у кращих домах Парижа», — сказала О. Сироїд і закликала звернутися до міжнародної спільноти не лише не визнавати псевдовибори на Донбасі, а й змусити Захід шукати інші дієві інструменти впливу на Росію, зменшивши залежність від російських енергетичних ресурсів та переставши заробляти на війні.
Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів закликав гідно відзначити День Гідності та Свободи, а політичні сили — об’єднатися. За словами урядовця, у Держбюджеті на 2019 рік передбачено додаткові ресурси для фінансування розпочатих реформ та продовження підвищення соціальних стандартів. «Вчасне прийняття бюджету дозволить вчасно перерахувати пенсії — з      1 січня 2019 року зростуть пенсії військовим, з 1 березня — відбудеться автоматичний перерахунок пенсій всім 12 мільйонам пенсіонерів, збільшити виплати на дітей, пенсії інвалідам, інші соціальні виплати, з 1 січня зростуть зарплати вчителям, військові на передовій з 1 січня мають отримувати як мінімум 10 тисяч грн. У наступному році заплановано нові програми, як от безоплатна діагностика за направленням сімейного лікаря, реформа екстреної допомоги і збільшення фінансування програми «доступні ліки», — зауважив Перший віце-прем’єр і додав, що наступного року припадає пік виплат по боргових зобов’язаннях, накопичених Україною за попереднє десятиріччя, і нам належить виплатити міжнародним кредиторам разом з обслуговуванням 400 мільярдів гривень.
Президент наполягає на розгляді в парламенті законодавчих ініціатив щодо публічних закупівель, регулювання ринків фінансових послуг та відновлення діяльності «Чорноморнафтогазу», додала представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко.
Під час виступів від комітетів, зокрема, голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко звернулася до міністра закордонних справ, щоб Україна нарешті отримала ноту після направлення звернення до РФ щодо скасування дії договору про дружбу і співробітництво.
Голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький закликав схвалити постанову про відзначення пам’ятних дат та вшанування видатних українців у 2019 році, щоб це було враховано під час підготовки бюджету.
Голова Комітету з питань оборони і нацбезпеки Сергій Пашинський закликав схвалити законо- проект № 9122 — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення закупівлі продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом, що спрошує процедуру закупівель, дозволяє напряму закупляти без посередників товари військового призначення. А також законопроект № 9275, спрямований на протидію російській інформаційній агресії.
Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря наголосив на потребі прийняти законопроекти про виплату пенсій вимушеним переселенцям та реалізацію їх виборчого права. 
Перший заступник голови Комітету з питань соцполітики Сергій Каплін закликав врегулювати порядок виплати субсидій і забезпечити у Держбюджеті на 2019 рік належне фінансування субсидій. За його словами, комітет готовий зустрітися з представниками уряду, соціальними партнерами для врегулювання питання субсидій.
Голова Комітету з питань молодіжної політики Артур Палатний відзначив необхідність відновлення програм із кредитування молодіжного житлового будівництва.
Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна закликала депутатів долучитися до доопрацювання законопроекту № 9260 — про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів та інших бюджетонаповнюючих законопроектів.