У Чорногорії, як повідомила редакція Радіо й телебачення, створюється спеціальний фонд для оплати лікування рідкісних недуг і закупівлі на Заході дорогих ліків для хворих. Міністр охорони здоров’я Чорногорії Кенан Храпович поінформував ЗМІ, що міністерство працює над підготовкою проекту документа, який регламентуватиме механізм передачі частини коштів, отриманих від акцизу на тютюн і тютюнову продукцію, до створюваного фонду.
«На засіданнях уряду вже обговорювалося це питання. Ми маємо намір завершити всю «паперову» роботу до кінця року, щоб уже в перших місяцях наступного відкрити рахунок особливого призначення для початку такої діяльності й дороговартісного лікування. Подивимося, як піде справа, бо не все залежить тільки від міністерства охорони здоров’я», — сказав Храпович.
У Чорногорії — сотні людей з рідкісними хворобами, лікування яких непосильне для бюджету, а тим більше для будь-якої родини. Тому наповнення нового фонду за рахунок продажів підакцизних товарів допоможе повернути їх до повноцінного життя.