Нового сакрального змісту набули прадавні родові обереги українців — ляльки-мотанки, що їх виготовляють українці в Португалії. Вони стали символом добра і благополуччя волонтерської групи «Янголи милосердя».

На знімку: майстер-клас для дітей і дорослих від Олени Лузяніної (в центрі).

Нині «Янголи…» разом з іншими волонтерськими групами готують посилки для дітей-сиріт до дня Святого Миколая. У кожну з них кладуть ще й ляльку-мотанку. 
Українка Олена Лузяніна навіть тут, у далекій від рідного дому країні, не перестала виготовляти ці обереги нашого народу.
— Спочатку я дарувала їх тим, хто допомагав зібрати посилки, — розповідає пані Олена. — Речі й продукти харчування відправляємо в Україну для дитячих будинків, наших воїнів, які захищають рідну землю від агресора на Донбасі, військових шпиталів. Наші лялечки, схожі на ангелят, стали символом волонтерської групи. Подумали, чому б їх також не класти в посилки. З думками, щоб вони захистили від лиха і біди кожного, чиї руки торкнуться наших виробів. Через ці символи передаємо на рідну землю тепло своїх сердець.
У виготовленні мотанок волонтерам допомагають в українських школах. Олена Лузяніна провела майстер-класи в освітньо-культурних центрах «Світлиця» міста Касень, «Родина» з Лісабона та імені Тараса Шевченка в місті Фару. Цього мистецтва охоче навчалися не тільки учні. Приходили їхні батьки, бралися за справу і вчителі.
— Учора був незвичайний день, — розповідає мама одного з учнів школи міста Фару. — Не вистачить слів, щоб описати ті позитивні емоції, які ми пережили під час майстер-класу. Мені здалося, що я знову дома, згадала, як колись у дитинстві так само робила мотанку… Але, щоб ось так гуртом, з думками про тих, кому вони дістануться, — такого в моєму житті ще не було. Якщо в усьому будемо дружними — Україна неодмінно переможе! Все в нас буде добре!

Тамара МОРОШАН.
Фото надано Оленою ЛУЗЯНІНОЮ.

Лісабон.