Україна може призупинити членство в Інтерполі в разі обрання президентом організації представника від РФ. Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час 87-ї сесії Генеральної асамблеї Інтерполу, яка нині триває в Дубаї (ОАЕ), повідомляє прес-служба МВС. Вибори президента заплановано на 21 листопада. Головним кандидатом вважають представника Росії генерал-майора Олександра Прокопчука.

«Усі ми добре знаємо, як РФ зловживає можливостями Інтерполу для боротьби та переслідування політичних опонентів. Не можу допустити думки, що ми можемо повернутися до трагічної історії 1938—1945 років, коли міжнародною поліцейською організацією керували  Гейндріх та Кальтенбруннер, а штаб-квартиру після аншлюсу Австрії перенесли до Берліна. Перспектива для агресора Росії очолити Інтерпол — гібридна загроза для всього світу», — цитує міністра прес-служба МВС.
Євродепутат Ребекка Хармс закликала країни ЄС покинути Інтерпол, якщо його очолить Олександр Прокопчук. 
Четверо сенаторів, які є членами Гельсінкської комісії США, також звернулись до президента Дональда Трампа та генасамблеї Інтерполу з проханням перешкодити обранню цього кандидата. «Це все одно, що лисицю зробити відповідальною за курник», — йдеться у спільній заяві, оприлюдненій на сайті сенатора-республіканця Роджера Вікера. «Росія неодноразово порушувала правила Інтерполу, використовуючи його для зведення рахунків і переслідування політичних опонентів, дисидентів і журналістів», — зазначено в ній. «Олександр Прокопчук особисто брав участь у здійсненні цієї стратегії залякування, спрямованої на послаблення демократичних інститутів і зміцнення авторитарного режиму Путіна», — цитує заяву DW.