Не по-листопадовому сонячного та привітного дня на Прикарпаття завітала дружина Президента України Марина Порошенко. Розпорядок офіційного візиту включав велику програму, але насамперед перша леді відвідала Івано-Франківську спеціалізовану ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів.

Марина Порошенко та Олег Гончарук (у центрі з дітьми) в інклюзивному класі.

Фото автора.

Незалежна держава починається з боротьби за мову

Було тепло не лише від сонечка, що проникало через просторі вікна актової зали, а й від емоцій. Марина Порошенко прибула на свято у супроводі голови Івано-Франківської облдержадміністрації Олега Гончарука та його дружини Людмили. Тепло привіталася з усіма, підійшла до гурту юних аматорів, що от-от мали розпочати виступ. Невимушена атмосфера запанувала довкола. Тепер можна насолодитися концертом.
А школярі і справді постаралися. Поетичними та музичними засобами підкреслили роль рідної мови у зміцненні Української держави. На знак подяки дружина Президента презентувала школярам книжки.
«Наша рідна українська мова є символом України як незалежної держави. Пам’ятаємо, що створення самостійної країни починалося саме з боротьби за мову, бо нею промовляє дух нашої Свободи. І тому українська має бути рідною для кожного, хто вважає себе українцем», — сказала Марина Порошенко.

Інклюзивна освіта — запорука доступу до знань для дітей із обмеженими можливостями

Далі разом із керівником області перша леді ознайомилася з навчальним процесом в інклюзивних класах школи. В 1-Г святково вбрані діти вже чекали на гостей. Тут усе оновлене, за програмою Нової української школи. Вчителька Марія Сирко розповіла про особливості інклюзивного навчання. Адже серед першачків є Ростислав Захарія — хлопчик із проблемами опорно-рухового апарату. Батько дитини, Світозар, пояснив, що раніше син навчався в спеціалізованому дитсадку міського навчально-реабілітаційного центру. А серед звичайних дітей він почувається краще, залюбки відвідує школу. Воно й не дивно: помітно було, якою увагою і турботою огорнули хлопчика його однокласники. Та навперебій переконували, як вони люблять допомагати Ростиславчику.
А в сусідньому 1-Б, де також навчається дитина із особливими освітніми потребами, школярики потішили гостей маленьким концертом. В обох класах діти залюбки фотографувалися з Мариною Порошенко, а гостя кожному школяреві подарувала барвисті книжечки.
Директор ЗОШ №1 Любов Мурга розповіла про те, що такі діти допомагають іншим ставати добрішими, толерантними. Загалом у школі серед майже півтори тисячі вихованців навчається 14 дітей із особливими освітніми потребами. Для школярів, які потребують посиленої уваги, відкрито шість ставок помічників учителя та вихователя.
«Нині інклюзивна освіта в області розвивається на всіх рівнях — дошкільному, шкільному, професійному і позашкільному. Функціонує 234 інклюзивні загальноосвітні заклади, де навчається 398 дітей із особливими освітніми потребами. Це вдвічі більше, ніж торік», — розповів голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук. А дружина Президента підсумувала, що інклюзивна освіта — невід’ємна частина реформи Нової української школи.
Під час візиту Марина Порошенко та голова обласної державної адміністрації Олег Гончарук підписали Меморандум про долучення області до всеукраїнського проекту Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта — рівень свідомості нації», який реалізується у співпраці з Міністерством освіти і науки України.
«Це вельми важлива подія для Івано-Франківщини, — зазначила перша леді. — Ми дуже раді, що наша ідея втілюється в життя. Найголовніше — щоб інклюзивна освіта розвивалася повсюдно за однаковими стандартами, незалежно від області».
Очільник Прикарпаття висловив сподівання, що програма інклюзивної освіти забезпечить прикарпатських дітей із особливими освітніми потребами рівним доступом до якісної освіти.
«Маємо сім тисяч дітей, яким потрібні особливі умови. Створено 16 інклюзивних центрів. Дякую за те, що допомагаєте впроваджувати ті ідеї, які ще вчора здавалися неможливими. Нова програма дасть змогу створити умови для розвитку інклюзивної освіти та буде спрямована не тільки на отримання майбутніми вчителями нових знань, а насамперед на забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітям із особливими освітніми потребами через організацію їх навчання у загальноосвітніх навчальних закладах», — наголосив Олег Гончарук.
Для створення доступних і якісних умов навчання таких дітей Фонд Порошенка ініціював та разом із Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ розробив типові проекти Медіатеки та Ресурсної кімнати, які включені до стандартів нового освітнього простору в рамках концепції «Нова українська школа».
Марина Порошенко передала ці проекти Олегу Гончаруку для реалізації на Прикарпатті.

Новації в дизайні одягу — у виробництво

У рамках візиту на Прикарпаття Марина Порошенко відвідала також фестиваль етномоди «Край. Ка Дизайн», який відбувся за підтримки Українського культурного фонду та Івано-Франківської торгово-промислової палати (президент — Андрій Левкович). Разом із очільником області Олегом Гончаруком гостя долучилася до показу сучасного дизайнерського одягу з етномотивами, що їх представили прикарпатські дизайнери, торгові марки, фірми. Були представлені колекції із інших регіонів, зокрема — з Вінниччини. Всі дизайнерські речі створені з натуральних тканин, за унікальними ескізами та з використанням неординарного оздоблення, прикрашеного авторськими орнаментами.
Проект «Край. Ка Дизайн» цьогоріч отримав грант для власного розвитку від Українського культурного фонду, який очолює Марина Порошенко.
Переглянувши колекції, перша леді подякувала дизайнерам Івано-Франківщини за створення національного вбрання в етномодерному стилі, збереження спадщини Гуцульщини, відродження давніх самобутніх традицій. А головне, щоб запропоновані моделі знайшли своє втілення у виробництві одягу та промоції країни на світових ринках.
«Я з неабияким задоволенням переглянула колекції прикарпатських дизайнерів та хочу подякувати їм за розвиток сучасної української моди, її популяризацію та підтримку національного виробника», — зазначила Марина Порошенко.

Івано-Франківська область.