У Косові відбулося засідання круглого столу з питань розвитку гірських територій в умовах децентралізації, організоване Агенцією розвитку ОТГ Прикарпаття. Його виконавчий директор Максим Чопей розповів, що спільно з Івано-Франківським центром розвитку місцевого самоврядування (ІФЦРМС) напрацювали проект концепції Державної програми розвитку гірських територій українських Карпат на період до 2023 року. Такий документ стане своєрідною дорожньою картою розвитку.

Учасники засідання в Косові.

Директор ІФЦРМС Руслан Панасюк наголосив, що документ почали розробляти після Карпатського форуму регіонального розвитку, який відбувся навесні за участю Президента країни. На ньому висунули ідею щодо детального аналізу умов, у яких проживають мешканці гірських територій, а також ресурсів. Разом із пропозиціями від органів місцевої влади, депутатів, громадських організацій ідея була згенерована в проект пропонованої програми.
Народний депутат Юрій Соловей під час її обговорення означив шляхи перетворення гірських населених пунктів із глибоко дотаційних на самодостатні. Це, насамперед, розвиток інфраструктури, ремонт доріг. Хороші автошляхи в гірських районах — це перша базова річ. Народний обранець наголосив на тому, що у його виборчому окрузі (а це прикарпатські Косівський та Верховинський райони) 90% автошляхів державного значення за останні чотири роки вже відремонтовано. Залишилися невеликі ділянки. Завдяки створенню ОТГ в гірських районах нарешті ремонтують місцеві дороги.
«Закон про Дорожній фонд почав працювати. Він дає можливість фінансувати й ремонт місцевих доріг, як-от об’їзна Верховини, до сіл Кобаки, Шепіт, Прокурава тощо. Позиція прикарпатських депутатів єдина: ми зареєстрували законопроект, який дає змогу ОТГ випускати цільові облігації. Це дозволить залучити кошти для фінансування ремонтів місцевих доріг. А ті кошти, які б мали йти на їхнє утримання, витрачати на виплату дивідендів. Впевнений, що наступного року цей інструмент запрацює», — висловив сподівання народний депутат.
Водночас Юрій Соловей означив резерви наповнення місцевих бюджетів. «Фінансова спроможність гірських регіонів інша, ніж у рівнинних. Досі політика держави була несправедливою. За чинним законодавством, від лісів на своїх територіях місцеві громади не отримували нічого. Земельна рента від їх вирубки надходила до обласного та державного бюджетів. Завдяки ініціативі ІФЦРМС та Асоціації голів ОТГ Прикарпаття, підтримці депутатів від Івано-Франківщини вдалося підняти проблематику на найвищий рівень та добитися змін до законів, що регулюють діяльність лісгоспів.
Зокрема, тепер орендна плата від лісових територій надходитиме до місцевих сіл та містечок, ОТГ. Очікується, що це дасть громадам понад 20 млн власних надходжень щорічно», — зауважив депутат.
Ще одним резервом є річковий гравій та пісок. Через монополію на цьому ринку заробляють певні підприємства, а органи місцевого самоврядування для ремонту своїх доріг змушені ці будматеріали закуповувати, маючи їх на своїх територіях. Знову ж таки, державна політика тут така, що діє мораторій на видобуток природних ресурсів. Голови Верховинської та Косівської РДА Олег Лютий і Віталій Кічеряк наголосили на тому, що порушена проблема стосується й місцевого каменю.
«Маємо донести це питання до керівництва держави. Незважаючи на значні зрушення, основними чинниками, які гальмують розвиток гірських населених пунктів, є нераціональне використання природних ресурсів, відсутність державної підтримки розвитку промисловості. Мають працювати програми щодо відшкодування кредитів на розвиток сімейних тваринницьких ферм, деревообробним підприємствам — на придбання обладнання. З наступного року повинен запрацювати Лісовий фонд. Щоб ліс давав робочі місця і додану вартість, а не продавався лише як кругляк. Є також проблема з утилізацією твердих побутових відходів», — наголосив Юрій Соловей.
В обговоренні концепції взяли участь депутат Івано-Франківської обласної ради Дмитро Дзвінчук, начальник департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Івано-Франківської ОДА Жанна Табанець, голови ОТГ гірських районів, громадські активісти. Досвідом успішного розвитку бізнесу поділилися місцеві підприємці. Є сподівання, що Державна програма розвитку гірських територій українських Карпат на період до 2023 року буде прийнята та сприятиме підйому Гуцульського краю.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото автора.

Івано-Франківська область.